Vučića su hteli da ubiju iz snajpera: Kotoranin sastavio tim iz regiona?

24.01.2022

10:12

0

Prve informacije o pripremanju atenata dostavljene su našim organima 14. januara

Vučića su hteli da ubiju iz snajpera: Kotoranin sastavio tim iz regiona?
vucic zvicer1 - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić/Mup/Profimedia

Radoje Zvicer, jedan od šefova zloglasnog "kavačkog klana", tempirao je napad na predsednika Vučića za februar, a atentat je, prema dostupnim saznanjima beogradskog medija, trebalo da bude izvršen snajperom.

Prvu informaciju o pripremanju atentata dostavila je našim organima 14. januara jedna zemlja članica Evropske unije, posredstvom Evropola, pod oznakom hitno.

Ona je proverena na više ekspertskih nivoa i utvrđeno je da je verodostojna, pa su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativna agencija zajedno sa Evropolom i partnerskom službom od koje je informacija dobijena pokrenuli opsežnu akciju utvrđivanja identiteta svih pripadnika ove zločinačke organizacije koji su upleteni u paklenu zamisao.

Zasada sve ukazuje na to da to nije bila izolovana ideja Kotoranina za kojim je Srbija raspisala poternicu i koji, prema operativnim podacima, slovi za jednog od glavnih organizatora krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu. Iako ima na pretek ličnih motiva da se osveti Vučiću, koji je odsekao pipke njegovoj kriminalnoj hobotnici u Srbiji, stravičnu nameru svakako ne bi mogao da izvede sam i bez široke logističke potpore, koju ne mogu da obezbede ni njegovi "vojnici".

Indikativno je da se ova zavera pripremala baš u jeku ogromnih pritisaka na Republiku Srpsku i Milorada Dodika, oličenih i u sankcijama koje mu je nedavno uveo Vašington. Nema sumnje da bi arhitektama nove Bosne bilo mnogo lakše da RS utope u unitarnu državu pod patronatom Sarajeva da nema čvrste veze između predsednika Srbije i rukovodstva Srpske.

S druge strane, zločinački poduhvat tempiran je svega mesec dana pred izbore 3. aprila i očigledno je da su nalogodavci računali na to da bi, u slučaju da ostvare svoj naum, Srbija utonula u potpuni haos, s nesagledivim posledicama. Stabilnost, za koju se uporno zalaže Vučić, neumitno bi bila narušena, čime bi profitirala neformalna koalicija Priština - Zagreb - Sarajevo - delovi poraženog DPS režima u Crnoj Gori, koji su se proteklih meseci svojski trudili da ožive staru mantru o velikosrpskoj hegemoniji, ne bi li u centrima moći napravili što veći odijum prema Beogradu, koji je počeo da ih žulja zahvaljujući evidentnom ekonomskom napretku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike