Nedelja usred srede: Srbija rekla DA na referendumu, Vučić sa Erdoganom o regionu, Novak se vratio kući

19.01.2022

18:44

0

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) o trošku države biće dostupna u aprilu

Nedelja usred srede: Srbija rekla DA na referendumu, Vučić sa Erdoganom o regionu, Novak se vratio kući
sreda mix100 - Copyright 24sedam/Goran Sivački/AP Photo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je u jednodnevnoj poseti Turskoj, gde se sastao sa liderom te zemlje Redžepom Tajipom Erdoganom.

Dobra vest stiže iz RFZO. Od aprila će građanima Srbije biti dostupna o trošku države vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV). Ipak, pandemija nam i dalje zadaje muke, a na dnevnom nivou brojka je prešla 15.000 zaraženih.

Naš proslavljeni teniser i svetski as Novak Đoković vratio se u Srbiju nakon skandalozne odluke australijskih vlasti da mu uskrate vizu, uprkos medicinskoj dokumentaciji koju je dostavio kao potvrdu zašto je tražio medicinsko izuzeće jer nije vakcinisan protiv koronavirusa.

Vučić u Turskoj, potvrđena dobra saradnja dveju zemalja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je u jednodnevnoj poseti Turskoj, gde se sastao sa liderom te zemlje Redžepom Tajipom Erdoganom, koji je izrazio zadovoljstvo što su odnosi dveju zemalja na visokom nivou.

 

U obraćanju medijima posle sastanka, Erdogan je naveo da se razgovaralo o koracima koje treba preduzeti u narednom periodu.

- Obim naše trgovine, uprkos pandemiji, nastavlja da obara rekorde - rekao je Erdogan, zahvalivši predsedniku Srbije jer pruža podršku turskim preduzetnicima.

On je napomenuo da su tokom razgovora potvrdili značaj mira i stabilnosti na Balkanu, razmenili mišljenja o političkoj krizi u BiH, te dodao da je neophodno sarađivati sa međunarodnom zajednicom kako bi se izbegle krize i očuvao mir.

Predsednik Vučić je istakao da je tokom razgovora bilo reči o investicijama, a da je regionalnim pitanjima posvećeno najviše pažnje, te ocenio da je važno da su odnosi stabilni i prijateljski.

- Razgovarali smo o regionu, o Dejtonskom sporazumu, o poštovanju integriteta BiH, ali i integriteta RS unutar BiH. Govorio sam da je važno da se povezujemo auto-putevima. U oktobru očekujemo kraj radova na deonici dužine 18 kilometara od Kuzmina do Sremske Rače, 80 odsto mosta je gotovo i on je veličanstven. Za godinu i po imaćemo moderan auto-put, a finansiraćemo i kompletan auto-put do Bijeljine - rekao je Vučić, ističući da bi voleo da ugosti Erdogana kada most bude gotov.

Erdogan je na zvaničnom Tviter nalogu objavio veličanstven snimak dočeka srpskog predsednika koji je pogledalo više od 1,6 miliona ljudi.

 

 

Srbija rekla DA na referendumu, šta nam sada sledi

Srbija je rekla DA na referendumu za promene Ustava koje se tiču pravosuđa.

Prema preliminarnim rezultatima referenduma, na osnovu 98,79 odsto obrađenih biračkih mesta, odnosno 98,24 odsto glasačkog tela - "da" je na referendumu zaokružilo 59,71 odsto glasača, a "ne" 39,26 odsto, saopštila je Republička izborna komisija (RIK). Ovo je važan korak u reformi Ustava radi jačanja nezavisnosti pravosuđa, što su pozdravili veći deo domaće javnosti i međunarodna zajednica, ali to je samo početak ovog velikog posla koji Srbija mora da završi na svom putu evrointegracija.

Nakon održanog referenduma o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, prema proceduri, sledi potvrđivanje rezultata referenduma u parlamentu, a potom rad na zakonima koje treba uskladiti sa ustavnim promenama koje su građani prihvatili.

U narednih godinu dana treba da se donesu svi zakoni - o sudovima, uređenju sudova, sudijama, javnom tužilaštvu, Visokom savetu tužilaštva, Visokom savetu sudstva...

Vakcina protiv HPV od aprila dostupna građanima

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) o trošku države biće dostupna građanima Srbije u aprilu, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Kako je saopštio RFZO, reč je o najnovijoj devetovalentnoj vakcini.

Odluku Srbije da vakcinacija protiv humanog papiloma virusa bude o trošku države pozdravio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

"Hvala Srbiji što je donela ovu važnu odluku i omogućila ulaganje u prevenciju raka grlića materice kod devojčica. Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa može da nas približi elimaciji te bolesti, koja se može sprečiti", napisao je Tedros na Tviter nalogu.

Korona divlja, ali lekari imaju dobre prognoze

Tanjug/ Strahinja Aćimović
 

Ipak, kada je reč o pandemiji koronavirusa, situacija je daleko od zadovoljavajuće. Juče je registrovan rekordan broj zaraženih, njih 18.006 od 39.740 testiranih. Među zaraženima je sve više dece, ali klinička slika nije više tako teška kao u početku, pa su simptomi uglavnom blaga temperatura, bol u grlu, kašalj i malaksalost.

Zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš dr Radmilo Janković kaže da će aktuelni talas zaražavanja kovidom 19 trajati narednih mesec do mesec i po i da će se situacija zatim smiriti i neće biti novih talasa.

Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je izmenu Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Novak se iz Australije vratio u Srbiju

Agonija najboljeg tenisera sveta trajala je 11 dana. Umesto da brani trofej i pokuša da dođe do desetog pehara na grend slemu u Australiji, Novak Đoković je bio priveden, suđeno mu je i sa kontinenta je proteran.

Njegova Srbija ga je dočekala raširenih ruku. U znak podrške, sa Kule Beograd poslata je snažna poruka koliko se srpski narod njime diči.

Navijači i novinari čekali su Novaka na beogradskom aerodromu, mada je on odlučio da posle svih muka što pre stigne kući, te dobije utehu i podršku svojih najbližih.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike