Rekorderi referenduma: Na ovom biračkom mestu u Srbiji svi upisani birači izašli na glasanje

18.01.2022

14:33

0

Značajna izlaznost bila je i u mestu gde je izmerena najniža temperatura u Srbiji

Rekorderi referenduma: Na ovom biračkom mestu u Srbiji svi upisani birači izašli na glasanje
24sedam/Goran Sivački

Biračko mesto 60 u Sjenici verovatno je jedino ili među retkima u Srbiji na kojem je, ukoliko je verovati zapisniku, skoro svako od 771 upisanog birača glasao na referendumu za promenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, saznaje radio Sto plus.

Prema podacima unetim u zapisnik o radu glasačkog odbora, potpisanog od strane svih 12 članova, od 771 glasačkog listića 750 su bili važeći. Od toga, na 746 je bila zaokružena opcija “da”, dok su četiri birača bila protiv izmena Ustava.

Inače, ovo glasačko mesto je bilo jedno od osam smeštenih u Osnovnoj školi “12. decembar”, a na njemu su glasali meštani ulica Blagoja Stošića, Maksima Gorkog, Milorada Jovanovića i Pešterska.

Sjenica je jedna od opština u kojoj je, sa 58 odsto, zabeležena najveća izlaznost na proteklom referendumu, a 94 odsto izašlih glasača podržalo je predložene izmene Ustava.

Među mestima na teritoriji Sjenice sa visokom stopom izlasnosti su Gradac (96%), Rasno i Donje Goračiće (po 95%), Dragojloviće (94%), Brnjica (91%) i Vrbnica (87%).

Značajna izlaznost bila je i u Karajukića Bunarima, mestu gde je izmerena najniža temperatura u Srbiji, gde se na glasačkom mestu pojavilo 147 od 247 upisanih glasača (59%). Od toga je njih 146 glasalo za izmene Ustava.

U Dugoj Poljani je glasalo 408 od 607 birača (67%), a 400 ih je podržalo promene najznačajnijeg pravnog dokumenta u Srbiji.

Najmanje zainteresovani za referendum bili su žitelji Gornje Vape jer je samo njih četvoro od 136 upisanih u birački spisak glasalo.

Novi Pazar: U sedam sela svi glasali za promenu Ustava 

Opciju “da” zaokružili su svi izašli birači u selima Buče, Vitoš, Polokce, Vrbasiće, Tušimlja, Rajetiće i Bagri, a na tim mestima glasalo je od pet (Bagri) do 182 (Buče) upisana birača.

Rezultati referenduma pokazuju da je izlaznost na seoskom području na teritoriji Novog Pazara uglavnom bila veoma visoka, a da je najveća zabeležena u Grubetiću i Vranovini gde je glasalo po 95 odsto upisanih birača, od kojih je u Grubetiću 97, a u Vranovini 85 odsto bilo za promenu Ustava.

Tanjug/Zoran Žestić
 

Najmanja izlaznost bila je u Bagrima gde se na glasačkom mestu pojavilo samo pet od 277 upisanih glasača. Svi oni podržali su izmene Ustava Srbije.

U gradu i prigradskim naseljima Novog Pazara izlaznost se kretala oko 30 odsto, a najmanja je bila na glasačkom mestu broj 85, u Muzičkoj školi, gde je svoje pravo iskoristilo tek 14 odsto upisanih birača. Za jedan odsto veća izlaznost zabeležena je na glasačkim mestima u “Ukrasu” i vrtiću “Dečija radost”.

Najveća izlaznost u gradskoj sredini bila je u Osnovnoj školi “Meša Selimović”, gde je glasalo 62 odsto upisanih glasača, dok je na Šestovu iznosila 60 odsto.

Podrška promenama Ustava na glasačkim mestima u gradu kretala se između 85 i 90 odsto, a najubedljiviji rezultat zabeležen je u vrtiću “Dečija radost” gde je 97 odsto izašli glasača zaokružilo “da”.

Najneizvesniji rezultat bio je na glasačkom mestu 98, u lokalu u Ulici Ćire Ratkovića, gde je za promene ustava glasalo 65 odsto birača, dok su ostali zaokružili “ne”.

Preliminarni rezultati referenduma pokazuju da je za promenu Ustava u delu pravosuđa oko 88 građana Novog Pazara, dok je protiv oko 12 odsto, pokazuju podaci Gradske izborne komisije.

Bonus video: 

TANJUG

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi