Srbi protestuju zbog zabrane referenduma na KiM: "Zašto ja nemam prava?" Kosovska policija ih rasterivala (FOTO)

16.01.2022

07:55 >> 09:56

0

RIK je doneo odluku da građani sa prostora Kosova i Metohije mogu glasati u Kuršumliji, Raški, Vranju i Novom Pazaru

Srbi protestuju zbog zabrane referenduma na KiM: "Zašto ja nemam prava?" Kosovska policija ih rasterivala (FOTO)
glasanje kosovo (1) - Copyright Tanjug/STR

 Veliki broj građana u srpskim sredinama na KiM, južno i severno od Ibra, okupio se jutros u 8 sati na svojim biračkim mestima gde inače glasaju da pokušaju da ostvare svoje biračko pravo i glasaju na referendumu.


Zatekla su ih i zatvorena biračka mesta zbog odluke Prištine da ne dozvole Srbima na KiM glasanje na referendumu.

Građani su se potom okupili ispred Tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici u znak protesta, a potom prošetali do spomeniika caru Lazaru.

Na jučerašnjoj vanrednoj sednici Skupštine u Prištini doneta je odluka da se onemogući održavanje referenduma u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji dok je u petak uveče na administrativnom prelazu Merdare kosovska policija zaplenila referendumski materijal.

Iako je RIK doneo odluku da građani sa prostora Kosova i Metohije mogu glasati u Kuršumliji, Raški, Vranju i Novom Pazaru, žitelji severne Mitroivce okupili su se jutros u znak protesta što im je onemogućeno da glasaju na prostoru KiM.

"Da u budućnost, ne u sukobe! "Zašto ja nemam prava?",  samo su neki od transparenata koje nose građani okupljeni sipred Tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici.

Njima su se pridružili i predstavnici Srpske liste, predsednik ove liste Goran Rakić, poptredsednik Igor Simić, gradonačelnik Mitrovice Milan Radojević, predsednik Privremenog organa Aleksandar Spritić i drugi...

Posle okupljanja kod Tehničke škole građani su krenuli u protesnu šetnju ka spomeniiku caru Lazaru.

Građani su se okupili i u drugim mestima, a mediji javljaju da je kosovska policija Srbima u Klini i Peći naložila da se hitno raziđu, iako su svoj protest iskazivali mirno i bez ikakvih provokacija.

Glasačka mesta u Srbiji su otvorena u 7 sati, a do 20 časova građani imaju mogućnost da kažu da li su za promenu Ustava i nezavisno pravosuđe koje ona donosi.

Na referendumsko pitanje "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?", građani se izjašnjavaju zaokruživanjem odgovora "da" ili "ne".

Ceo tok glasanja možwete pratiti OVDE.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike