Amerikanci dele packe Kurtiju: Fokusirajte se na dijalog i obaveze, izbegavajate akcije koje podižu tenzije

13.01.2022

21:22

0

"Verujemo da dijalog uz posredovanje EU ostaje najbolji forum za normalizaciju pregovora između Beograda i Prištine"

Amerikanci dele packe Kurtiju: Fokusirajte se na dijalog i obaveze, izbegavajate akcije koje podižu tenzije
Aljbin Kurti - Copyright Profimedia

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u pismu premijeru Aljbinu Kurtiju naveo da se SAD nadaju da će Kurtijevo "lično rukovođenje" vratiti zamah u proces dijaloga Beograda i Prištine tako što će se pridržavati prethodnih obaveza takozvanog Kosova, promovisanjem transparentnosti, izbegavanjem retorike i akcija koje mogu da povećaju tenzije i uključivanjem u pregovore sa potrebnim fokusom, kreativnošću i hitnošću, prenosi Kosovo online.

Blinken je naveo da nerešena priroda odnosa takozvanog  Kosova i Srbije ostaje glavna prepreka punopravnom članstvu i integraciji u evropske i evroatlantske institucije što je, kako je rekao, zajednički cilj SAD i takozvanog Kosova.

- Verujemo da dijalog uz posredovanje EU ostaje najbolji forum za normalizaciju pregovora između Beograda i Prištine i u tom cilju blisko sarađujemo sa našim partnerima iz EU, napisao je Blinken.

Državni sekretar je naveo da se kao prijatelj i partner takozvanog  Kosova, SAD raduju što će raditi sa Kurtijem na potpunom sprovođenju agende predsednika Džozefa Bajdena za odnose takozvanog  Kosova i SAD, uključujući jačanje vladavine prava, zaštitu prava manjina, promovisanje ekonomskog rasta i obezbeđivanje dugo odlaganog sporazuma takozvanog  Kosova i Srbije. 

U pismu Kurtiju, Blinken ga ohrabruje da obrati pažnju na postizanje sporazuma o električnoj energiji na severu Kosova i na unapređenje zajedničkih ciljeva u vezi sa nestalim osobama. 

- U interesu je Kosova da se ova pitanja reše i dovedu do kompromisnog rešenja u kratkom roku, kako bi mogli da posluže kao osnova za dalji napredak ka sveobuhvatnoj normalizaciji, napisao je Blinken. 

Dodao je da bi podržavanje sudskih odluka, posebno odluka koje se odnose na prava manjina, imalo sličan pozitivan efekat, kao i da je to u skladu sa prioritetima Kurtijeve vlade za jačanje vladavine prava. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo online

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike