Stigao je poziv za glasanje preminuloj osobi ili nekome ko ne živi na vašoj adresi? Evo kome da se obratite

11.01.2022

19:25

0

Od uspostavljanja biračkog spiska kao centralizovane elektronske baze podataka 2012. godine, on se svakodnevno ažurira

Stigao je poziv za glasanje preminuloj osobi ili nekome ko ne živi na vašoj adresi? Evo kome da se obratite
izbori_otvaranje_biralista_21062020_0003 - Copyright Milos Tesic/ATAImages

Kao i pred svake izbore, i ove godine, u susret referendumu i aprilskim izborima, u javnosti se pojavljuju informacije o tome da pozivi za glasanje stižu i na ime preminulih osoba, te osoba koje ne stanuju na adresi na koju je poziv upućen.

Građani se pitaju kome ove nepravilnosti mogu da prijave i kako da provere ispravnost podataka u biračkom spisku.

Kako za 24sedam navode u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, ukoliko pozivi stignu za članove porodica koji su preminuli, građani se mogu obratiti nadležnoj opštinskoj/gradskoj upravi, koja ažurira birački spisak, da bi se izvršila provera da li je lice upisano u Matičnu knjigu umrlih.

-Takođe, ukoliko građani smatraju da neko lice ne treba da bude prijavljeno na adresi nepokretnosti čiji su oni vlasnici, mogu to prijaviti Ministarstvu unutrašnjih poslova - poručuju iz Ministarstva. 

Dodaju da se od uspostavljanja biračkog spiska kao centralizovane elektronske baze podataka 2012. godine, on svakodnevno ažurira.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavlja Jedinstvenom biračkom spisku podatke iz službenih evidencija o prebivalištu i boravištu građana, a povezivanjem biračkog spiska sa Registrom matičnih knjiga vrši se elektronska razmena podataka između Registra matičnih knjiga i Jedinstvenog biračkog spiska, pre svega podataka koji se odnose na činjenicu smrti, kao i drugih relevantnih podatka, kao što je promena prezimena. Na osnovu podataka iz ovih službenih evidencija, službenici koji vode birački spisak donose rešenja na kojima se zasnivaju promene u ovoj evidenciji. Građani nisu dužni da prijave da je neki član njihove porodice preminuo, ali svaki uočeni propust ili greška treba biti prijavljena, jer će to dodatno doprineti da birački spisak bude ažurniji nego ikad - navode u Ministarstvu. 

Građani Srbije imaju mogućnost da provere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak, i ako jesu, da li su im upisani lični podaci tačni, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je i pozvalo građane da to provere.  

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike