Zaharova prozvala UN zbog Prištine: Očigledna želja da se otarase onih koji mogu objektivno da zabeleže destruktivnu politiku prema Srbima

04.01.2022

19:18

0

"Očigledna je želja kosovskih vlasti da se otarase onih koji mogu objektivno da zabeleže destruktivnu politiku Prištine"

Zaharova prozvala UN zbog Prištine: Očigledna želja da se otarase onih koji mogu objektivno da zabeleže destruktivnu politiku prema Srbima
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Rusija očekuje da će rukovodstvo Ujedinjenih nacija na odgovarajući način reagovati na akcije Prištine protiv predstavnika misije UN na KiM, poručila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući odluku Prištine da proglasi ruskog zvaničnika u Unmiku za personu non grata.

Zaharova je ocenila da proglašavanje ruskog zvaničnika u Unmiku za personu non grata predstavlja nastavak provokacija Prištine kako bi se, kako je navela, zaoštrili međuetnički odnosi u regionu, diskreditovale UN i konstruktivna uloga Rusije na Balkanu.

Ona je osudila svaki pokušaj da se ograniči delatnost ili istisne misija UN sa KiM, "preduzimanjem agresivnih koraka koji mogu biti u suprotnosti sa duhom i slovom rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

- Očigledna je želja kosovskih vlasti da se otarase onih koji mogu objektivno da zabeleže destruktivnu politiku Prištine koja se sprovodi u područjima pokrajine gde žive Srbi, ocenila je Zaharova.

Ona je pozvala UNMIK i KFOR da osiguraju bezbednost ruskih i drugih članova misije UN, u okviru svojih nadležnosti pod rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

- Očekujemo da će samovolja Prištine naići na odgovarajući kategoričan odgovor rukovodstva UN, navela je Zaharova, a prenosi TASS.

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala Švarc saopštila je 31. decembra da je, na zahtev premijera Aljbina Kurtija, donela odluku da proglasi ruskog zvaničnika u Unmiku za personu non grata zbog, kako tvrdi, njegove štetne aktivnosti kojom je narušena bezbednost tzv. Kosova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike