Sada se i Kurti pita za Otvoreni Balkan: Izmišljeni premijer "pere fleke" zbog energetskog kolapsa na KiM!

25.12.2021

07:46

0

Sada se i Kurti pita za Otvoreni Balkan: Izmišljeni premijer "pere fleke" zbog energetskog kolapsa na KiM!
Profimedia

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti rekao je u intervjuu za Glas Amerike da se nada dogovoru sa Srbijom u okviru mandata njegove vlade, koji se poklapa sa mandatom predsednika SAD Džozefa Bajdena i sadašnje Evropske komisije.

On je govorio i o inicijativi Otvoreni Balkan, rekavši da veruje da je to "test istine o otvaranju Srbije prema tzv. Kosovu".

- Ne prihvataju naše putne isprave, lične karte, ni naše pečate, sertifikate i diplome, tako da sa Srbijom zatvorenom za tzv. Kosovo ne znam kako možemo da imamo otvoreni Balkan - naveo je Kurti.

Profimedia
 

Dodao je da ne spada u one koji veruju u samodovoljnost Balkana kao i da je uveren da tzv. Kosovo i Albanci uopšte imaju svoje mesto u NATO i EU.

Kurti je takođe govorio o energetskoj krizi koja ima uticaja na unutrašnjem planu ali utiče i na regionalne odnose.

Naveo je da energetska kriza nije prisutna samo na Kosovu i u regionu, već u celoj Evropi.

- U ovom slučaju pokušavamo da ublažimo ovu situaciju, koja neće moći brzo da se okonča, pošto je ovih dana veliko opterećenje, i to nastojimo da postignemo subvencionisanjem potrošnje s jedne strane i popravkom B2 bloka termoelektrana - kazao je Kurti, navodeći da su prinuđeni da uvoze struju i to po visokim cenama, jer je svetska berza teško pogođena sve većim cenama gasa.

- S jedne strane subvencionišemo potrošnju, pomoći ćemo najsiromašnijim porodicama, ali smo, s druge strane, pozvali građane da što racionalnije troše i zahvalni smo na pozitivnom odgovoru - rekao je Kurti.

Kritikovali su nas da je trebalo ranije da kupujemo struju, ali to nije bilo moguće jer ne možete da kupujete struju i da je čuvate u frižideru, naveo je Kurti i dodao da se ne očekuje skoro razrešenje i stabilizacija situacije sa strujom.

On je govorio i o formiranju Zajednice srpskih opština, ističući da je ZSO zahtev Beograda kao visoke državne instance.

- U Briselu sam uvek isticao principe za dijalog, a to su evropske, demokratske vrednosti, suočavanje sa prošlošću i istovremeno neka vrsta reciprociteta prava nacionalnih manjina, jer bez takve vrste simetrije nećemo moći da imamo trajni mir i dugoročnu stabilnost - naveo je Kurti.

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/VOA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti