Španija o nezavisnosti takozvanog Kosova: Protivzakonit akt! Zvanični Madrid "nema šta da prijavi"

29.12.2021

22:27

0

Iz Madrida navode da će pristup Beogradu i Prištini biti veoma konstruktivan i da su svesni značaja održavanja kontakta sa obe strane

Španija o nezavisnosti takozvanog Kosova: Protivzakonit akt! Zvanični Madrid "nema šta da prijavi"
Copyright Pixabay/Efraimstochter

Španija ostaje pri stavu da ne priznaje deklaraciju o nezavisnosti koju je Priština jednostrano usvojila 2008. godine, i smatra da je to bio jednostran i protivzakonit akt, rečeno je iz španske Vlade za prištinsku Gazetu ekspres.

Iz Madrida navode da će pristup Beogradu i Prištini biti veoma konstruktivan i da su svesni značaja održavanja kontakta sa obe strane.

- Od njih se zahteva da prihvate neizbežnost sporazuma koji poštuje međunarodno pravo, čak i sa teškim zadacima koje će to podrazumevati, rekla je Patricia Tortosa iz kancelarije za informisanje španskog Ministarstva spoljnih poslova.

Tortosa je naglasila da je stav Španije prema nezavisnosti tzv. Kosova nepromenjen, a obrazlažući takav zvaničan stav Madrida, navela je da je on u skladu sa međunarodnim pravom i njegovim osnovnim principima i naglasila da je proglašenje nezavisnosti bio akt protivan međunarodnom pravu.

Povodom pisanja pojedinih medija da će Španija otvoriti kancelariju za trgovinu i kulturu u Prištini, Tortosa je rekla da "nema šta da prijavi".

Iz ministarstva spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija potvrdili su da je stav Španije prema KiM nepromenjen, ali tvrde da postoje kontakti između Prištine i Madrida, navodi Gazeta.

Što se tiče najava da će Španija otvoriti kancelariju za trgovinu i kulturu, rekli su "da nikada ne komentarišu procese ove prirode".

Španija je jedna od pet članica Evropske unije koja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike