Lavrov: "Na moguće vojne provokacije Kijeva protiv Donbasa biće dat adekvatan odgovor"

31.12.2021

18:31

0

Ruski ministar spoljnih poslova je dodao da zapadne zemlje „nastavljaju da podržavaju militarističke težnje ukrajinskih vlasti

Lavrov: "Na moguće vojne provokacije Kijeva protiv Donbasa biće dat adekvatan odgovor"
Sergej Lavrov - Copyright Profimedia

Kremlj je spreman da preduzme sve neophodne mere da zaštiti stotine hiljada ruskih građana u Donbasu i reši konflikt u Ukrajini diplomatskim putem, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za RIA Novosti.

- Nastavićemo da ulažemo napore za rešavanje unutrašnjeg ukrajinskog sukoba političkim i diplomatskim sredstvima. Nesporna osnova za to ostaje Minski paket mera, odobren Rezolucijom 2202 Saveta bezbednosti UN, rekao je on.

Lavrov je naglasio da će „na sve moguće vojne provokacije Kijeva protiv Donbasa biti dat adekvatan odgovor“.

Ruski ministar spoljnih poslova je dodao da zapadne zemlje „nastavljaju da podržavaju militarističke težnje ukrajinskih vlasti“, a „kijevski režim, naravno, doživljava takvu podršku kao carte blanche za izvođenje vojne operacije“.

Do sredine decembra u blizini ukrajinske granice bilo je oko 100.000 ruskih vojnika, uključujući oko 50 visoko mobilnih bataljonskih taktičkih grupa, piše Fajnenšel tajms, pozivajući se na izvore upoznate sa zapadnim obaveštajnim podacima.

Procenjuju da bi broj vojnika mogao da poraste na 175.000 do kraja januara, kada će se tlo zamrznuti i biti pogodnije za tenkovski napad u slučaju kopnene invazije.

Dvojica dugogodišnjih Putinovih poverenika rekli su za Fajnenšel tajms da će najverovatniji casus belli ličiti na onaj koji je doveo do početka rata sa Gruzijom u avgustu 2008. Rusija je tada odgovorila na pokušaj Tbilisija da preuzme kontrolu nad Južnom Osetijom slanjem trupa u Gruzijska teritorija sa vazdušnom i artiljerijskom podrškom, korišćenjem blokade sa mora i sajber napada.

Moskva će sukob sa Ukrajinom predstaviti kao pokušaj zaštite ruskog govornog stanovništva u Donbasu od onoga što će nazvati ukrajinskom agresijom, rekli su izvori FT.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike