Licemeri iz Prištine: Zameraju Beogradu nabavku oružja dok se oni opremaju teškim naoružanjem

26.12.2021

12:30

0

Dokaz da Kosovo ozbiljno planira da se naoruža je i planirani budžet za 2022. godinu

Licemeri iz Prištine: Zameraju Beogradu nabavku oružja dok se oni opremaju teškim naoružanjem
Jarinje, ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani kao argument protiv priključenja inicijativi “Otvoreni Balkan” navodi “militarizaciju Srbije”, dok se za to vreme u Prištinu stižu strane donacije za kosovske bezbednosne snage. Za narednu godinu izglasan je i rekordni budžet koji iznosi čak 100 miliona evra.

Pošto je prošle nedelje imala gaf kada se “pohvalila” da je Kosovo tuđa tvorevina odnosno, kako je rekla, najvažniji i najuspešniji projekat američke i evropske spoljne politike, Osmani je odlučila da u tom stilu nastavi.

Komentarišući “Otvoreni Balkan” Osmani je istakla da “militarizacija Srbije” pokazuje namere predsednika Aleksandra Vučića, i dodala da ovu inicijativu može se shvatiti ozbiljno "tek kada Srbija prizna kosovsku nezavisnost".

- Sve dok Srbija ima ključnu ulogu u ovom procesu i nije priznala Kosovo, ne možemo očekivati od Vučića da ima dobre namere u odnosu na našu zemlju i region. Jer sama militarizacija Srbije pokazuje šta je njen pravi cilj - rekla je Osmanijeva.

Ako militarizacija Srbije to pokazuje, postavlja se pitanje šta znači militarizacija Prištine, kojoj u poslednje vreme svako malo stiže neko oružje i oprema?

SAD donirale Kosovu 55 borbenih vozila

Podsećanja radi, krajem avgusta u vojnoj kasarni u Prištini predstavljeno je 55 borbenih vozila M-1117 koje je SAD donirala kosovskim bezbednosnim snagama. Reč je o oklopnim vozilima za transport pešadije koja su napravljena za teške terene pošto, između ostalog, imaju zaštitu od mine.

Tada je Osmani slavodobitno najavila nova naoružanja Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), pre svega, kako je rekla, prekopotrebnih helikoptera.

Nedavno je to za “Kljan Kosova” potvrdio i ministar odbrane Kosova Armend Mehaj.

- U rukama kosovskih vojnika uskoro se očekuje naoružanje i oprema hrvatske proizvodnje - izjavio je Mehaj posle sastanka sa hrvatskim kolegom Mariom Banožićem.

Nešto otvoreniji i direktniji u najavama bio je pukovnik i prvi oficir KBS Sefer Isufi koji je izjavio da je u planu projekat nabavke helikoptera. Kako je rekao za TV Klan Kosova, u početnoj fazi planirana je nabavka multifunkcionalnih helikoptera.

Isufi je naveo da će kosovske bezbednosne snage imati odbrambene sisteme, borbene sisteme, sisteme borbene podrške i sisteme odbrane službi.

Budžet govori da žele teško naoružanje

Dokaz da Kosovo ozbiljno planira da se naoruža je i planirani budžet za 2022. godinu prema kome će KBS na raspolaganju imati rekordnih 100 miliona evra ili 30 miliona evra više nego za 2021.

To je, između ostalih pozdravio Kadri Kastrati, bivši komandant kosovskih bezbednosnih snaga i predložio da se “vojska opremi teškim naoružanjem”.

- Vojska Kosova trenutno je snabdevena samo ličnim oružjem i nekim snajperima. Njoj su potrebni topovi svih kalibara, minolovci svih kalibara, oružje za PVO, sredstva komunikacije i lična oprema vojnika - rekao je Kadri Kastrati, bivši komandant KBS.

Inače, Kosovo nema pravo na vojsku, ali je parlament u Prištini u decmbru 2018. godine, bez prisustva poslanika Srpske liste, suprotno kosovskom ustavu i svim međunarodnim aktima, usvojio tri zakona o transformaciji KBS u kosovsku vojsku.

SAD opomenule Prištinu zbog oružja

Kako se Kosovo odnosi prema naoružanju može se videti i po reakciji SAD koje su u novembru zatražile od vlade u Prištini da doniranu vojnu opremu KBS ne koriste druge formacije bez odobrenja Vašingtona.

SAD su povodom tog zahteva, koji nameravaju da pretoče u sporazum, uputile diplomatsku notu. To je bilo nepuna tri meseca nakon što je Vašington donirao 55 vojnih vozila kosovskim bezbednosnim snagama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike