Osmanijeva opasno provocira: "Očekujemo da Srbija padne na kolena!" Ministar Vulin odmah reagovao

06.07.2021

12:15 >> 12:20

0

Autor: J.B.O.

Ponovo teške reči iz Prištine

Osmanijeva opasno provocira: "Očekujemo da Srbija padne na kolena!" Ministar Vulin odmah reagovao
Copyright Profimedia

Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani izjavila je da je prisustvo SAD i međunarodne zajednice neophodno u regionu, sve dok “Srbija destabilizuje region”, kao i da očekuje od Srbije da padne na kolena.

Ona je za nemački “Špigl” rekla da traži da se pronađu nestali i da srpska strana ne tematizuje zločine Miloševićevog režima i da je to “nasleđe zaštićeno”, prenosi Tanjug.

Pročitajte još:

– Vili Brant je jednom rekao da kada nedostaju reči, neko treba da padne na kolena. Upravo to očekujemo od Srbije – da padne na kolena – kazala je Osmanijeva.

Ona je takođe negirala ocenu nemačkog časopisa da zahtevi da se Srbija izvini za zločine na Kosovu nisu doprineli ublažavanju situacije i rekla da pripada političkoj generaciji na Kosovu koja se bez oklevanja izražava i na Kosovu i u spoljnom svetu.

– Telo koje je teško povređeno ne zaraste ušivanjem kože na površinu. U slučaju Kosova to znači: Nastojim da pronađem nestale žrtve rata – to Srbija mora prihvatiti. Za razliku od nestalih 2000. godine, gotovo trećina nisu Albanci. Svi oni zaslužuju pravdu. Ali srpska strana ne tematizuje zločine koje je počinio Miloševićev režim, i još gore: ovo nasleđe je zaštićeno – navela je Osmanijeva, i dodala da pripada generaciji političara koja se bez okolišanja obraća javnosti, prenosi Koha.

Na konstataciju novinara da Osmanijeva koristi reč “genocid” bez pravne osnove,kada govori o zločinim Srba, ona kaže da je svesno odabrala taj pojam.

Kada se radi o radu Specijalnog suda, Osmanijeva navodi da ne želi da se meša u njegov rad i da Priština nema šta da krije.

– Važno je da nema moralne jednakosti između onoga što je uradio srpski državni aparat i onoga što su pojedinci možda učinili – rekla je Osmanijeva, i dodala da je izveštaj Dika Martija nepravedna mrlja koja prikriva istinu.

Na konstataciju novinara da je bivši predsednik privremenih institucija Hašim Tači “američki hrt”, ona je kazala da se ne slaže sa tim i da ničije ime ne bi trebalo kaljati na taj način.

– Uprkos svim političkim razlikama koje sam imala sa Tačijem, niko ne bi trebalo da ga naziva američkim hrtom. Tači je bio premijer i predsednik u istorijska vremena. Što se tiče odnosa sa SAD, oni ne zavise od osoblja političkog rukovodstva. Oni su posebna veza koja nas drži zajedno – rekla je Osmanijeva.

Na ovakve stavove je odmah stigla reakcija iz Srbije. Oglasio se ministar unutrašnjih poslova Aleksadar Vulin.

– Razmere zločina OVK su tolike da je za njih mora da bude formiran poseban sud. Ni sva nakolnost zemalja koje pokušavaju da stvore lažnu državu Kosovo nije bila dovoljna da se sasvim zaborave svi zločini šiptarskih terorista. Dok Aleksandar Vučić vodi Srbiju naša zemlja neće biti na kolenima kako bi Vljosa Osmani želela -naglasio je Vulin.

Pročitajte još:

Da Osmanijeva ima obraz, kao što ima stomak, za laži koje izgovara, dugo bi klečala pred “žutom kućom” i Srbima ubijenim zbog trgovine organima, pred kostima porodice Stolić, pobijenih u Goraždevcu, Starom Grackom, Livadicama i svim stratištima na kojima su ubijani srpski, goranski, romski, bošnjački, pa šiptarski civili koji nisu hteli da budu deo OVK. Poverovati u laži Osmanijeve o srpskog genocidu na KiM je kao da šiptarima koji su palili manastire poverujete da su borci za hrišćanske i evropske vrednosti – istakao je Vulin.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike