Provokacija ili psovka poslanike će da košta: Hoće li Etički kodeks i novčane kazne da proteraju uvrede iz parlamenta

08.12.2020

19:40 >> 09:33

0

Očekuje se da Etički kodeks bude uskoro usvojen, kako bi se sprečile provokacije, incidenti, vređanja i ostala neprimerena ponašanja

Provokacija ili psovka poslanike će da košta: Hoće li Etički kodeks i novčane kazne da proteraju uvrede iz parlamenta
Copyright parlament.gov.rs

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je izradu Etičkog kodeksa ponašanja poslanika.

-Dogovorili smo na sednici Kolegijuma da se nastave aktivnosti u okviru Administrativnog odbora. Smatramo da bi bilo dobro da se donese Etički kodeks, rekao je Dačić odgovarajući na pitanje šefa poslaničke grupe SPS Ðorđa Milićevića.

Milićević je pitao i da li su svi poslanici koji su položili zakletvu u parlamentu, a koja ih obavezuje da će odgovorno obavljati posao poštujući Ustav, istu potpisali, jer ako jesu, onda treba da poštuju njen sadržaj.

Šef poslanika SPS je takođe podsetio da u Skupštini Srbije postoji Poslovnik po kojem se radi, navodeći da su pojedini poslanici, uoči obeležavanja Dana albanske zastave pokušali da izazovu incident u parlamentu i da tako skrenu pažnju javnosti.

Nova provokacija Kamberija: Prvo uneo albansku zastavu u Skupštinu Srbije, a sada traži memorijalni centar u Batajnici

Kako je najavljeno, očekuje se da Etički kodeks bude uskoro usvojen, kako bi se sprečile provokacije, incidenti, vređanja i ostala neprimerena ponašanja.

Đorđe Milićević, parlament.gov.rs printscreen

Milićević je naveo da još nisu definisane kazne koje će biti uvedene zbog neprimerenog ponašanja.

-O kaznama ćemo još videti. Postojao je predlog da se oduzmu tri plate ili da se krene od ukora. Ukor, prva opomena, druga opomena, koji se kažnjavaju. Ali, kazne još nisu konačno definisane, rekao je Milićević.

Ipak, prema nezvaničnim saznanjima, ovakvi izgredi poslanika mogli bi da ih koštaju i do 300.000 dinara, ako se ne izvine.

Tako bar predviđa poslednji nacrt Etičkog kodeksa.

Godinama unazad se najavljuje usvajanje ovog dokumenta, ali do danas nije došao pred poslanike.

Verzija iz 2014. godine, bila je poslata Evropskom parlamentu na čitanje, dobila je zeleno svetlo, ali nije stigla na glasanje.

Za sada je jedina mera opomena, a predsednik parlamenta može i da proglasi pauzu ako situacija izmakne kontroli, kao što je i najavio da će uraditi kada je poslanik Kamberi izvadio albansku zastavu usred skupštinske sale.

Poslednji nacrt predviđao je oduzimanje tri plate poslanicima koji odbiju da se izvine zbog prekršaja što bi značilo da bi ostali bez oko 300.000 dinara.

Prema tom kodeksu, koji bi trebalo da se, kako najavljuje Ivica Dačić, pred poslanicima nađe za par meseci, zabranjeno je vređanje, psovanje i opstrukcija rada parlamenta. Nepoželjno je fotografisanje i snimanje telefonima tokom zasedanja, a razmatrala se i zabrana unošenja transparenata u skupštinsku salu.

Dačić: O međustranačkom dijalogu posle usvajanja budžeta

U dokumentu piše i da su poslanici dužni da uvažavaju svoje kolege, da ne daju omalovažavajuće izjave, kao i da govorom mržnje ne podstiču nasilje.

Predsednica Skupštine Srbije u prethodnom sazivu Maja Gojković takođe je najavljivala donošenje novog Poslovnika o radu parlamenta i Etičkog kodeksa ponašanja poslanika. 

Ukazala je da postojeći Poslanik o radu nema strožu meru osim opomene. Primetila je da poslanici sebi dozvoljavaju uvrede na tuđi račun, smatrajući to pravom na slobodno mišljenje. Ovaj dokument mora, napomenula je, da se donese jednoglasno. 

O kaznama bi odlučivao Etički savet, u kome bi sedeli predstavnici svih poslaničkih grupa i skupštinskih odbora, a izricao bi opomenu uz novčanu kaznu.

Parlamentarci bi bili u obavezi da poštuju sve propise koji se odnose na ograničavanje broja funkcija, kao i da “izbegavaju svaku situaciju koja bi mogla dovesti do podmićivanja”.

Zabranjeno je korišćenje resursa parlamenta u privatne svrhe i primanje poklona koji nisu prigodni, a obavezno je primereno ponašanje i van skupštinske sale.

Predsednik Vučić se izvinio dr Konu i Kriznom štabu

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike