Petković o napadu dečaka na KiM: Rane dečaka "mrlja na obrazu" međunarodne zajednice

03.07.2021

15:38 >> 08:19

0

Autor: A.S.

Pored ovog slučaja, Petković će u Briselu tražiti da se razgovara i o slučaju Dragice Gašić

Petković o napadu dečaka na KiM: Rane dečaka "mrlja na obrazu" međunarodne zajednice
Copyright Petar Petković/24sedam/Katarina Mihajlović

Rane napadnutog dečaka iz sela Gojbulja na KiM su “mrlja na obrazu” međunarodne zajednice koja je dužna da po Rezoluciji 1244 brine o bezbednosti srpskog naroda, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petković je novinarima prilikom dodele stipendija najboljim studentima sa prostora KiM rekao da će to biti jedna od tema nove runde dijaloga na tehničkom nivou koja se u Briselu očekuje 7. jula i dodao da će pored slučaja dečaka, srpska delegacija tražiti da se razgovara i o slučaju Dragice Gašić.

– Dečak je juče napadnut od strane albanskih ekstremista i to kada se vraćao svojoj kući sa fudbalskog igrališta. Kome smeta ovaj dečak od 13 godina? Da li smeta zato što je Srbin ili smeta zato sto nosi krstić oko vrata koji mu je bio skinut i zgažen? – upitao je Petković.

Ističe da njegove rane treba posebno da zabole one koji su dužni da zaštite srpski narod na KiM, kao i da su njegove rane “mrlja na obrazu” međunarodne zajednice.

Petković kaže da je selo Gojbulja mesto gde se često dešavaju incidenti, dodajući da je u tom mestu oskrnavljena crkva, groblje, kao i da je više puta srpski narod bio napadnut upravo u tom selu.

– Ovo nije jedini incident, ovo je 70. po redu incident od početka ove godine, a to je više od dve trećine incidenata u ovoj godini u odnosu na prethodnu godinu kada smo imali ukupno 80 incidenata – ukazao je Petković.

Upitao je da li je to multietničko Kosovo o kom govori premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti i predstavlja Kosovo međunarodnoj zajednici kao “oazu mira u svetu”.

Pročitajte još:

– Mislim da se ovde radi o nečemu drugom. Neko pokušava da Srba više nema na prostoru KiM i kada Kurti preti i govori kako kada mu se prohte može da ide na sever Kosova i Metohije i kada govori baš u vezi sa tim severom kako je sve moguće, mi mu samo poručujemo da ne preti i za razliku od njega mi molimo da ne čine ništa nažao prema Srbima na KiM – naveo je Petković.

Naglasio je da će upravo ti česti napadi na srpsko stanovništvo na KiM biti jedna od tema predstojećeg dijaloga u Briselu.

Petković je istakao da će prištinska strana morati da odgovori kako to da neće da formiraju Zajednicu srpskih opština, za koju Kurti kaze da je monoetnička zajednica, a pristaju na monoetičku Ðakovicu gde isteruju prvu ženu Srpkinju koja je odlučila da se vrati u svoj rodni grad.

Navodi da Priština može da nabavlja blindirana vozila, a Dragica ne može da ima blindirana vrata, ali može da nalazi slike preklanih ljudi sa porukom da će i ona tako završiti.

Petković je dodao i da će se tih dana u Briselu kada se nastavlja dijalog navršiti 3.000 dana od kada Priština nije formirala ZSO.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike