Patrijarh poručio iz Gračanice: Svaki put kada dođem na ovu zemlju znam da smo se vratili u svoju očevinu (FOTO)

28.06.2021

09:34 >> 16:10

0

Svako ima svoju baštinu, kulturu, svako se na neki način Bogu moli - istakao je patrijarh Porfirije

Patrijarh poručio iz Gračanice: Svaki put kada dođem na ovu zemlju znam da smo se vratili u svoju očevinu (FOTO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Patrijarh Porfirije poručio je iz manastira Gračanica da svaki put kada dolazi na Kosovo i Metohiju ima osećaj da se vratio u svoj dom, a da je svako odsustvo sa Kosova odvajanje od Boga i braće.

-Svaki put kada dođem na ovu zemlju dubinski znamo da smo se vratili u svoju očevinu. O tome svedoči ova sveta Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, toliko svetinja svedoči o tome da je ovo naš dom. Kosovo i Metohija su zemlja u kojoj smo se rodili, rodili za Hrista i naravno stekli mnogo toga, što drugi ili ne mogu ili ne žele da razumeju. Gračanica i svetinje koje smo pobrojali jesu svetska kulturna baština, ali braćo i sestre svetsko kao takvo ne postoji ako nema svoje ime i prezime. Naša imena i prezimena jesu Gračanica i Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Kosovo i Metohija. Naše ime i prezime jesu naša pravoslavna crkva -poručio je patrijarh okupljenima.

Kako je istakao to jesu biseri svetske kulturne baštine,  ali je pre toga baština naših otaca, baština Srba i pravoslavlja.

-To ne treba nikome da smeta. Svako ima svoju baštinu, kulturu, svako se na neki način Bogu moli – istakao je patrijarh Porfirije.

On je takođe izjavio da različitosti ne treba da budu povod za sukobe i razdvajanje, već da su to darovi.

-Gračanica su naše oko, naše uši, naše srce, to je ono za šta se knez Lazar na Vidovdan opredelio. Izabrao je veru u Hrista, a ne večeru. I zato kada nam kažu odrecite se Gračanice, odrecite se Kosova i Metohije, pa gospodo da li biste vi dozvolili da vam izvade oko, da vam odseku uši, da vam isčupaju srce. Znamo mi da ne biste pristali. To je bitka za suštinsku slobodu – zaključio je patrijarh.

Zbog proslave Vidovdana i služenja liturgije u manastiru Gračanica, u tom mestu na KiM formirale su se dugačke kolone vozila.

Pročitajte još

Vidovdan se obeležava kao državni praznik u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru na Gazimestanu i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike