Srbi sa svih strana došli na liturgiju u Gračanicu: "Puca srce kada vidim kroz šta prolazi naš narod" (FOTO)

28.06.2021

09:11 >> 09:40

0

U Gračanici su danas i Srbi iz Republike Srpske i Crne Gore

Srbi sa svih strana došli na liturgiju u Gračanicu: "Puca srce kada vidim kroz šta prolazi naš narod" (FOTO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Zbog proslave Vidovdana i služenja liturgije u manastiru Gračanica, u tom mestu na KiM formirale su se dugačke kolone vozila.

– Vidovdan je možda i najveći srpski praznik i velika mi je čast da sam na današnji dan ovde. Dolazim već nekoliko godina i to ne samo za Vidovdan. Nadam se da će se situacija popraviti i da će naši sunarodnici moći slobodno da žive na svojoj zemlji – kaže Marko iz Beograda.

Slično misli i Aleksandar iz Niša koji kaže da bi “braći poručio da se čvrsto drže jer sam siguran da ćemo pre ili kasnije povratiti kontrolu nad svakim pedljom naše zemlje.”

U Gračanici su danas i Srbi iz Republike Srpske i Crne Gore.

– Ponosan sam na Srbe sa Kosova i Metohije što su, uprkos brojnim nedaćama, uspeli da se održe na svojim ognjištima. Mi iz Republike Srpske smo prošli kroz slične probleme i znam kakao to izgleda – kazao je Miloš iz Banjaluke.

Andrija iz Nikšića kaže za 24sedam da je na Kosovo i Metohiju stigao juče sa prijateljima.

-Iako mi je mnogo lepo ovde, istovremeno mi puca srce kada vidim kroz šta prolazi naš narod ovde. Svim Srbima bih poželeo da sledeći Vidovdan svi dočekamo slobodni i jači nego dosad – istakao je naš sagovornik.

Glavni put do Gračanice je blokirala policija i zbog toga se koriste alternativni pravci.

U Gračanici liturgiju služi Porfirije, nakon čega će odati počast Srbima poginulim u Kosovskoj bici.

Pravoslavni vernici obeležavaju jedan od najvećih srpskih praznika – Vidovdan. Narod Vidovdan dovodi u vezu, s jedne strane sa knezom Lazarom i Kosovskim bojem, a s druge, u arhaičnijoj varijanti, sa svetim Vidom.

Pročitajte još

Vidovdan, kao državni praznik, obeležava se radno, a u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru na Gazimestanu i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike