Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije: Kosovski zavet je temelj srpskog naroda! (FOTO)

28.06.2021

16:55 >> 17:10

0

Autor: A. B.

Prvo ne bi trebalo da se delimo u svoijim kućama, već je potrebno da se mirimo i prevazilazimo nesporazume.

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije: Kosovski zavet je temelj srpskog naroda! (FOTO)
Copyright Patrijarh Porfirije/Tanjug/Zoran Žestić

Srpski patrijarh Porfirije posetio je danas crkvu Lazaricu u Kruševcu, gradu koji obeležava Vidovdan i 650 godina od osnivanja, i poručio da na današnji dan svi moraju naučiti lekciju kneza Lazara koji se, kako je rekao, opredelio za veru, a ne za večeru.

– Opredelio se za veru, i to ne za makar kakvu, već za veru u Hrista raspetog i vaskrslog, a ne za večeru. Naravno, nije prezreo večeru, nije hteo da nam kaže da večera kao simbol ovog sveta nije potrebna, nego je hteo da kaže uzalud je večera i ovaj svet i bilo koja vrsta pobede, slava, bogatstvo i sve ono što čovek može da zamisli, ako nema Hrista, ako nije utemeljen na Hristu – rekao je patrijarh u crkvi Lazarici.

On je objasnio da je Sveti knez Lazar posvedočio da je Hristos taj biser, taj ugaoni kamen bez koga ne možemo i da kada je on na svome mestu u našim srcima i našim životima sve ostalo će biti na svome mestu.

– I večera i uspeh i slava i bogatstvo, sve će dobiti svoj neprolazni smisao ako bude prožeto Hristom, ako sve što budemo imali i videli kao dar od Boga koji smo dobili da bismo delili sa drugima, da bismo svoju ljubav kroz to potvrdili u odnosu na bližnjeg – rekao je patrijarh.

On je rekao da želi da iskaže veliku zahvalnost Gradu Kruševcu i svima koji u njemu žive u ljubavi Hristovoj i svima onima koji, kako je rekao, bilo da to znaju ili ne znaju jesu duhovni potomci kneza Lazara.

– Ja sam danas bio na Kosovu i Metohiji, u Gračanici i na Gazimestanu, služili smo liturgiju. Ponoviću jednu rečenicu koju sam tamo izrekao, naša vera je vera paradoksa, onaj ko hoće logički da razume jevanđelje Hristovo, taj je unapred osuđen na neuspeh i na promašaj – naveo je patrijarh.

Istakao je da je pravoslavna vera vera ljubavi Božije prema nama i naše prema Bogu i da se sastoji u paradoksima jer ljubav je ne samo nelogična, ona je, kaže, i nelogična.

– Tu nema mesta interesu, tu ima mesta samo našoj potrebi da u svoje srce i dušu smestimo svakog čoveka, a tu često nailazimo na zakone koji su po logici ovog sveta neprihvatljivi, to jest po zakonima ovog sveta mnogi u našim srcima nemaju mesta, ali po zakonu ljubavi, po tome da ljubite jedni druge prepoznaće vas sve – poručio je patrijarh Porfirije.

Mitropolit Joanikije se oglasio pred narodom sledećim rečima:

– Kosovska žrtva je i dan danas izvor našega nadahnuća, izvor vode žive, duha svetoga, jer nas Gospod miluje zbog svetoga kneza Lazara i kosovskih junaka i svih onih koji su njihovim putem išli i živote svoje polagali i glave davali za veru i za svoju otadžbinu – kazao je mitropolit u svojoj besedi.

– Svako ko je sabran u zajednici i u sećanju iznova obnavlja kosovski zavet. Zato je hrišćanska misija da širi ljubav i zajedništvo – poručio je mitropolit.

Ukazao je na to da prvo ne bi trebalo da se delimo u svoijim kućama, već da je potrebno da se mirimo i prevazilazimo nesporazume.

– Potrebno je da se objedinimo, nađemo snage da idemo dalje jer je naša snaga u jedinstvu, a ne u svađama i u razdoru – naglasio je mitropolit.

Kako je naveo, srpski narod ma gde išao i gde god se nalazio, kada dođe na Kosovo i Metohiju, oseća da je svoj na svome rođenom ognjištu.

– To nije osećanje ni mržnje, ni pakosti, niti osvete, niti bilo čega drugoga, nego osećanje ljubavi i plemenitosti – naveo je mitropolit Joanikije.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike