Nedelja usred srede: Preminuo kompozitor Simjanović, skandal potresao srpski fudbal, kabinet Krivokapića na staklenim nogama

14.04.2021

17:59 >> 19:37

0

Makar kada je reč o pandemiji koronavirusa, nazire se svetlo na kraju tunela

Nedelja usred srede: Preminuo kompozitor Simjanović, skandal potresao srpski fudbal, kabinet Krivokapića na staklenim nogama
Copyright Tanjug/Profimedia/Ata images, ilustracija 24sedam

Srbija više nije u vrhu po broju novoobolelih, ali je na čelnoj poziciji po broju vakcinisanih. I dok prebrojavamo antitela, gradimo puteve i otvaramo fabrike. Ipak, na ove dobre vesti, senku pomalo baca skandal u fudbalu zbog sumnje u nameštanje utakmica, kao i sve veći broj optužbi na račun “uglednih” javnih ličnosti za seksualno zlostavljanje. Potresla nas je i vest o tome da je radnik obezbeđenja u tržnom centru pokušao da obljubi desetogodišnju devojčicu. Nastavljaju se napadi na Kosovu i Metohiji, kako na srpske svetinje tako i na srpske mladiće. Utešno je da Kfor čuva Dečane. I dok Crnu Goru potresaju afere i kabinet Zdravka Krivokapića je na ozbiljnom ispitu, Srbija oplakuje još jednog velikana, jer preminuo je kompozitor Zoran Simjanović.

Otvorena petlja Batajnica, Vučić poručio – ovo život znači

Tanjug/Tanja Valić

Petlja Batajnica, kojom je to naselje spojeno sa auto-putem za Novi Sad i obilaznicom oko Beograda, otvorena je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

-Ova petlja će građanima umnogome ubrzati kretanje i olakšati putovanja na koju god stranu da krenu, ova petlja znači život, kazao je predsednik.

Vučić je naglasio da je taj projekat bio ugovoren za 9,6 miliona evra, a da završen za 8,8 miliona evra, što je prvi put da je neki investrukturni projekat završen za manje novca, pre roka, ali sa svim dozvolama. Predsednik Srbije izjavio je i da je dolazak japanske grupacije Nidek, koja će u Novom Sadu izgraditi fabriku pogonskih motora za električna vozila, veliki dan za Srbiju jer će doprineti razvoju tog grada i cele zemlje, kao i da veruje da je to samo početak većeg dolasak japanskih investitora u Srbiju.

Skandal u srpskom fudbalu

Fudbalski savez Srbije dobio je podatke i ozbiljnu dokumentaciju od UEFA da su nameštene dve utakmice u Superligi Srbije. Evropska kuća fudbala pratila je uplate u kladionicama u Evropi i Aziji, i predstavnici UEFA su dobili ozbiljne sumnje u nameštanje mečeva u Srbiji, pa su odmah prosedili dokumentaciju u FSS. Navodno, reč je o dve utakmice odigrane tokom martu ove godine. Dostavljeni su i snimci sa spornih mečeva, a UEFA se nije zaustavila na tome. Prema Disciplinskom pravilniku, korišćenom i proteklih godina, ukoliko se dokažu sumnje u povezanost klubova i fudbalera sa kladionicama, moguće su enormno visoke novčane kazne i oduzimanje bodova.

Napadi na KiM na svetinje i na srpske mladiće

Dvojica srpskih mladića napadnuta su iz čista mira dok su sedela u bašti kafića u Severnoj Mitrovici. Odjednom su im prišla trojica napadača i počela da ih udaraju flašama u glavu. Dok su ih udarali, vređali su ih i psovali na albanskom jeziku pa se pretpostavlja da su napadači Albanci, izjavio je jedan od napadnutih.

Udarce trpi i iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić. Naime, Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine saopštio je da bi protiv igumana Janjića trebalo pokrenuti istragu zbog ratnih zločina. Kako tvrde on snosi glavnu odgovornost za “civile zatočene u manastiru Dečani. Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju odbacila je danas kao neosnovane optužbe protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića za ratne zločine i kao pokušaj kosovskih Albanaca da se prikrije istina o ugroženosti tog, jednog od najsvetijih srpskih spomenika.

Miloš Rosić/Kosovo onlajn, Youtube printscreen

Koliko su na KiM ugroženi i Srbi isrpske svetinje, pokazuje i činjenica da je manastir Visoki Dečani svrstan na listu sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi za 2021. godinu, objavila je pan-evropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa Evropa Nostra, a cilj ove liste je alarmiranje zbog ozbiljnih pretnji sa kojima se suočavaju te lokacije.

Lideri privremenih institucija samouprave u Prištini Vjosa Osmani i Aljbin Kurti uputili su pismo organizaciji “Evropa Nostra”, tvrdeći da srpski manastir Visoki Dečani ne ispunjava kriterijume za listu “Sedam najugroženijih lokacija evropskog kulturnog nasleđa”, te su “podsetili” u pismu da je “obaveza” Srpske pravoslavne crkve da prizna nezavisnost takozvanog Kosova, štaviše, da je to “preduslov” da bi mogla da uživa svoja prava.

Celokupna verska i kulturna baština na Kosovu mora biti zaštićena i mora se poštovati, saopštio je Kfor, navodeći da je sveukupna bezbednosna situacija na Kosovu stabilna i da zadržavaju “fleksibilno prisustvo na terenu kako bi je sačuvali”.

O tome koliko kosovski zvaničnici priželjkuju mir pokazuje i poruka direktora inspekcije u opštini Kosovska Mitrovica Fidana Ademija, koji je i član Samoopredeljenja kosovskog premijera Aljbina Kurtija, da će se ujedinjenje sa Albanijom dogoditi ili puškama ili referendumom.

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o KiM prekinuta je ubrzo pošto je počela, nakon što je predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski zatražio da predstavnica Prištine promeni ili ukloni zastavu tzv. Kosova jer, kako je naglasio, tzv. Kosovo nije opštepriznata država.

Printscreen/webtv.un.org

“To je teritorija i osam članica Saveta bezbednosti UN ne priznaje Kosovo kao državu”, naglasio je Poljanski.

Sednica je nastavljena nakon kratkotrajnog prekida, nastalog radi održavanja konsultacija iza zatvorenih vrata.

Pad broja obolelih, sve više vakcinisanih, ublažene i mere

Srbija više nije na trećem mestu u Evropi po broju novoobolelih od korona virusa, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar dodajući da smo po smrtnosti, po broju testiranih, po broju onih koji su zadržani u bolnici, ubedljivo najbolji u regionu i šire. Srbija je po broju revakcinisanih prva u Evropi, a do sada je u Srbiji dato više od 2,9 miliona vakcina.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Da se nazire svetlo na kraju tunela, te da će pandemija tokom ove godine početi da jenjava, pokazuje i činjenica da Grčka planira da od sledeće nedelje ukine karantin za putnike iz Evropske unije i pet drugih zemalja, među kojima je i Srbija, koji su vakcinisani ili imaju negativan rezultat na test na kovid-19. Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus poručio je da problem sa pandemijom nije još rešen, ali da može da se stavi pod kontrolu za nekoliko meseci proverenim merama u zaštiti javnog zdravlja.

Predatori i zlostavljači vrebaju decu

Srbiju je potresao nemili događaj u tržnom centru u Beogradu, kada je radnik obezbeđenja pokušao da seksualno zlostavlja desetogodišnju devojčicu. On je ubrzo savladan, a kako je ustanovljeno prišao je devojčici dok se igrala i pozvao je da krene sa njim, što je uplašena devojčica, mislivši da je nešto zgrešila i učinila. Srećom, uspela je da se otrgne i pobegne, te je sve ispričala sestri i roditeljima i manijak je uhapšen.

Profimedia

Nemili događaj zbio se dok se srpska javnost još oporavlja od slučajeva zlostavljanja u glumačkom svetu. Fakultet dramskih umetnosti je nakon prijave slučaja silovanja glumica u školi Mike Aleksića pokrenuo platformu protiv nasilja, na koju je stiglo 12 prijava protiv šest zaposlenih. Pet studentkinja FDU u Beogradu prijavilo je za navodno seksualno uznemiravanje Nenada Prokića, redovnog profesora na tom fakultetu i bivšeg narodnog poslanika. Krajem prošle sedmice u javnosti je odjeknula i ispovest nekadašnje glumice Merime Isaković u kojoj je iznela tvrdnje da je glumac Branislav Lečić 1978. godine seksualno uznemiravao, u vreme kada su bili kolege na FDU u Beogradu. Kako je dodala, na ovaj korak se odlučila nakon što je glumica Danijela Štajnfeld optužila Lečića za silovanje. Kako je tužilaštvo saopštilo, u toku su provere navoda Danijele Štanjfeld i Branislava Lečića koji je saslušan u svojstvu građanina i negirao je navode Danijele Štajnfeld.

U međuvremenu, Apelacioni sud produžio je za još 30 dana pritvor profesoru glume Miroslavu Miki Aleksiću, koji se sumnjiči za osam silovanja i seksualno uznemiravanje svojih bivših učenica.

Jasmina Vasović položila zakletvu za predsednika VKS

JASMINA VASOVIĆ, TANJUG/ RADE PRELIĆ

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović, koju je na predlog Visokog saveta sudstva skupština izabrala na tu funkciju, položila je zakletvu pred poslanicima u Domu Narodne skupštine. Zakletva sudije glasi: “Zaklinjem se svojom čašću da ću svoju funkciju vršiti verno Ustavu i zakonu, po najboljem znanju i umeću i služiti samo istini i pravdi”. Novoizabrana predsednica Vrhovnog kasacionog suda izjavila je da od svih sudija očekuje da ozbiljno shvate odgovornost sudijske funkcije i da imaju na umu da im ona sama po sebi ne daje moć već da oni svojim znanjem, ponašanjem i sistemom vrednosti toj funkciji daju ili ne daju moć i ugled. “Ovo je ujedno moja prva poruka sudijama i javnosti”, rekla je Vasović u prvom obraćanju u Skupštini Srbije nakon polaganja zakletve.

 

Crnu Goru potresaju afere, kabinet Krivokapića na klimavim nogama

Vlada Zdravka Krivokapića u teškoj je krizi, pa se sve više “šuška” o mogućoj rekonstrukciji kabineta. Nakon što je premijera Zdravka Krivokapića „nasekirao“ ministar pravde Vladimir Leposavić koji ne priznaje genocid u Srebrenici, prošle nedelje mu mira nisu dali komite zbog najavljenih izmena o državljanstvu.

Profimedia

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović, naravno zadovoljno “trlja ruke” te doliva ulje na vatru potvrđujući da je sa premijerom Krivokapićem i šefom parlamenta Aleksom Bečićem imao konsultativni sastanak. Priznaje da su se dotakli i političkih tema te buduće saradnje, a sve, kako kaže, da bi se otklonili nesporazumi.

Za to vreme opozicioni lideri “vade kestenje iz vatre” i počinju da se pravdaju da sukob do koga je došlo unutar vladajuće većine nije zapravo deo plana rušenja vlade. Milo Ðukanović, ipak, otklonio je makar sumnju da će se među njegovim buduim partnerima naći Demokratski front.

Preminuo kompozitor Zoran Simjanović

Promo / Ivan Grlić

Slavni srpski kompozitor Zoran Simjanović preminuo je u 75. godini od posledica korona virusa, objavila je Jugoslovenska kinoteka. Nakon časova klavira u detinjstvu, muzičku karijeru počeo je da gradi u sastavima “Siluete” i “Elipse”, prvim beogradskim rokenrol grupama. Bio je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a dobitnik je brojnih nagrada. Ostaće upamćen po melodijama iz kultnih srspkih filmova. Na spisku su: “Otac na službenom putu”, “Balkan ekspres”, “Tango argentino”, “Tito i ja”, “Bure baruta”, “Miris poljskog cveća”, “Specijalno vaspitanje”, “Boško Buha”, “Nacionalna klasa”, “Majstori, majstori”, “Maratonci trče počasni krug”, “Šta se zgodi kad se ljubav rodi”, “Žikina dinastija”, “Sabirni centar”, “Vreme čuda” i mnogi drugi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike