Skandal u srpskom fudbalu: UEFA sumnja da su nameštene dve utakmice u Superligi

11.04.2021

09:30 >> 11:24

0

Autor: Milan Nastić

FSS dobio svu dokumentaciju od Evropske kuće fudbala

Skandal u srpskom fudbalu: UEFA sumnja da su nameštene dve utakmice u Superligi
Copyright Profimedia

Fudbalski savez Srbije dobio je podatke i ozbiljnu dokumentaciju od UEFA da su nameštene dve utakmice u Superligi Srbije!

Evropska kuća fudbala pratila je uplate u kladionicama u Evropi i Aziji, i predstavnici UEFA su dobili ozbiljne sumnje u nameštanje mečeva u Srbiji, pa su odmah prosedili dokumentaciju u FSS.

Navodno, reč je o dve utakmice odigrane tokom martu ove godine, prva početkom, druga krajem meseca. Dostavljeni su i snimci sa spornih mečeva, a UEFA se nije zaustavila na tome. Analitičari zaduženi za sektor praćenja „dojavljenih utakmica“, čak su i evidentirali nekoliko fudbalera zbog sumnjivog ponašanja. Navodno, neki od njih imaju bogat dosije učešća u ovakvim utakmica, jer su akcijama, mimo fer-pleja i sportskog duha, tome bili skloni i u prethodnim klubovima.

Svi oni su taksativno imenovani, u izveštajima dostavljenim nadležnim u Fudbalskom savezu Srbije, zajedno sa imenima njihovih bivših klubova.

Pročitajte još

Iz Fudbalskog saveza Srbije je potvrđeno da je stigao dopis  UEFA u kome se izražava sumnja u neregularnost pojedinih mečeva.

– Tačno je da smo dobili određene podatke od UEFA u vezi sa mogućim neregularnostima koji ukazuju na to da je došlo do narušavanja integriteta u pojedinim utamicama. Proces pred nadležnim organima FSS je u toku, trenutno ne možemo da otkrvamo više detalja. Javnost će ubrzo biti o svemu obaveštena – potvrđeno je iz FSS.

Predmeti su u rukama Svetislava Bate Đurovića, početkom godine imenovanog oficira za integritet Fudbalskog saveza Srbije. Nekadašnji policajac i načelnik SBPOK-a, u saradnji sa članovima Disciplinske komisije FSS, zatražiće izjašnjavanje klubova i fudbalera pod sumnjom. Potom sledi odluka o visini kazne.

Zanimljivo da je oficir Đurović, prošlog petka (2. aprila), po službenoj dužnosti, pratio utakmicu lučanske Mladosti i niškog Radničkog. Na osnovu dojava o uplatama u kladionicama našao se na stadionu u Dragačevu, međutim, susret u kojem je domaćin posle odmora sa lakoćom stigao do pobede od 4:1 nije evidentiran pod konkretnim sumnjama.

Prema Disciplinskom pravilniku, korišćenom i proteklih godina, ukoliko se dokažu sumnje u povezanost klubova i fudbalera sa kladionicama, moguće su enormno visoke novčane kazne i oduzimanje bodova.

Posebno interesantno u ovom slučaju – za ponovljene prestupe predviđena je ultimativna sankcija od minus šest, do 15 bodova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike