Đoković piše istoriju, ovo su sve rekordi koje može da obori na putu ka tituli najboljeg svih vremena!

12.09.2021

09:05 >> 15:20

0

Nije u pitanju samo 21 grend slem i samo kalendarski slem

Đoković piše istoriju, ovo su sve rekordi koje može da obori na putu ka tituli najboljeg svih vremena!
Copyright Novak Đoković, Profimedia

Ceo svet (ne samo sportski) čeka večerašnje finale US Opena. Novak Đoković traži da ispiše istoriju, da se učvrsti na mestu najboljeg svih vremena, ali i da obori još gomilu rekorda.

Njegov protivnik, drugi igrač sveta Danil Medvedev traži svoj prvi grend slem, posle dva finalna poraza. Rus je devet godina mlađi od Novaka, već dve godine ga mnogi pominju kao njegovog glavnog rivala u budućnosti.

Videćemo da li je ta budućnost stigla još, a u međuvremenu da pogledamo koje sve rekorde Đoković može da obori večeras.

Prvo, trijumfom bi pretekao do sada najveće rivale Rodžera Federera i Rafaela Nadala. Sva trojica imaju po 20 osvojenih grend slemova, tako da bi večerašnja pobeda osamila Srbina na prvom mestu te liste.

Time bi definitivno i konačno stavio tačku na priču o najvećem svih vremena. Bar kod onih objektivnih koji insistiraju na brojevima. Kod onih drugih pomoći prosto nema.

Dalje, Đoković bi osvojio kalendarski grend slem, odnosno pobedio bi na svim grend slemovima u godini. To se u svetu nije desilo 52 godine, od Roda Lejvera. Doduše, tenis 1969. i 2021. su dve različite stvari, ali nećemo sad o tome…

Do sada su kalendarske slemove osvajali samo Don Badž davne 1938. i Lejver 1962. i 1969. Doduše, Đoković je jednom već bio aktuelni šampion na četiri grend slema, ali ne u kalendarskoj godini. Bio je pobednik Vimbldona i US Opena 2015. i Australijan opena i Rolan Garosa 2016.

Novak Đoković/Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

Dalje, Đoković bi se pobedom izjednačio sa Džonom Mekinroom i Nadalom po broju trijumfa na US Openu. Ispred njih bi bili samo Pit Sampras, Džimi Konors i Rodžer Federer sa po pet.

Treba reći da je Đoković poslednji put US Open osvojio 2018. godine, kada je u finalu pobedio Huana Martina Del Potra.

Povrh svega toga, eventualnim trijumfom, Đoković bi skoro sigurno obezbedio prvo mesto do kraja sezone i godine, što bi mu bio sedmi, rekordni put. Do sada su samo on i Sampras šest puta završavali godinu na prvom mestu.

Da ne pominjemo da bi na taj način Đoković sakupio još nedelja u trci za apsolutnim rekordom Štefi Graf po broju nedelja na prvom mestu rang-liste. U muškoj konkurenciji je to već odavno oduvao…

Finale se igra od 22 sata.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike