Uzbuna u Prištini zbog najave otvaranja arhiva OVK: Jedni tvrde da je nema, drugi da je već otvorena

12.09.2021

06:02 >> 19:17

0

Priština konačno priznala postojanje arhiva OVK i pristala na njihovo otvaranje

Uzbuna u Prištini zbog najave otvaranja arhiva OVK: Jedni tvrde da je nema, drugi da je već otvorena
Copyright Profimedia

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković saopštio je nakon razgovora u Briselu da je prištinska strana pokazala apsolutnu nespremnost za dijalog i pregovore o ključnim problemima, ali je kao važno istakao to što je napravljen pomak kada je reč o nestalima i što je Priština konačno priznala postojanje arhiva OVK i pristala na njihovo otvaranje, pa one više neće ostati skrivene.

Delegacija Beograda u Briselu, Instagram/petarpetkovic.kim

Petković je dodao da očekuje da se našim ekspertskim timovima omogući pretraga devet lokacija za koje postoje utemeljena saznanja da kriju posmrtne ostatke Srba.

pročitajte još

Podatak da je Priština pristala na otvaranje arhiva o zločinima OVK naišla je na burne reakcije albanske strane, te je i potpredsednik vlade privremenih prištinskih institucija Besnik Bisljimi izjavio je da je njegova izjava o otvaranju arhiva tzv. OVK, o čemu se razgovaralo u Briselu, pogrešno i zlonamerno interpretirana.

On je dodao da su svi dokumenti o OVK i njenim aktivnostima deo državne arhive Kosova i da su otvoreni, tako da ih koriste i lokalni i međunarodni mehanizmi, uključujući sudove, ali i Unmik ili Euleks. Bisljimi je naveo i da u tim arhivama nema ničeg tajnog i skrivenog.

Lajčak, Bisljimi i Petković u Briselu, Twitter/MiroslavLajcak

Bivši komandant OVK Kadri Kastrati, tvrdi, međutim, da arhivi ne postoje, te poručuje da je glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi trebalo da odbije sporazum o otvaranju “nepostojeće” arhive.

-Mi smo rat vodili prema situaciji, nismo imali dugoročne operativne planove jer nismo imali mogućnosti i kapacitete, ni ljudske ni oružane. Od Glavnog štaba smo dobijali uputstva o ophođenju prema civilima ili zarobljenima, drugih tajnih dokumenata i planova nije bilo, naveo je Kastrati za Kosovo onlajn.

pročitajte još

Sa druge strane, izvršni direktor Pravnog instituta Kosova Ehat Miftaraj ocenjuje za Ekonomija onlajn da je izjava o otvaranju arhive OVK “nož u leđa svim haškim pritvorenicima i onima protiv kojih se može podići optužnica”.

On tvrdi da je potpredsednik vlade Besnik Bisiljimi iskrivio sliku o istini slanjem poruke srpskoj strani da Kosovo ima arhivu i da je, kako navodi, OVK regularna vojska koja je arhivirala sve što se dogodilo tokom ratnih sukoba.

Vršilac dužnosti predsednika Organizacije veterana tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Faton Kljinaku ocenio je, čak, da je dogovor oko otvaranja arhiva isto kao da se vlada u Prištini saglasila da je Kosovo pokrajina Srbije.

On je na svom Fejsbuk nalogu naveo da su arhive OVK otvorene jer u njima, kako tvrdi, “nema ništa što treba da se sakrije”.

Predsednik komisije za nestale u Prištini Andin Hoti rekao je da je specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku ponuđen potpun pristup “državnoj arhivi Kosova”, kako bi se otklonile sve sumnje u vezi sa “pronalaskom arhive OVK”, jer su, kako tvrdi Hoti, “arhive na Kosovu otvorene”.

On je dodao da je Priština zatrazila potpuni pristup teritoriji Srbije “radi istraživanja masovnih grobnica” ili bilo koje informacije koju Priština ima, kako bi razjasnila sudbinu nestalih osoba.

Agim Čeku, Printscreen/YoutubeGazeta Express

Bivši komandant tzv. OVK Agim Čeku takođe tvrdi da arhive tzv. OVK ne postoje, jer je tzv. Kosovo, kako je rekao, uvek bilo otvoreno.

Kako prenosi portal Reporteri, Čeku je rekao da OVK nema takve arhive, da tzv. Kosovo ima “državnu arhivu”, ali da nema šta da se otvara jer je Priština, prema njegovim rečima, “uvek otvorena”.

pročitajte još

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari-Ljilja izjavila je, povodom kritika u Prištini na račun vlasti nakon što je Bisljimi rekao da je dogovoreno otvaranje “svih arhiva”, da je prethodni saziv skupštine izradio nacrt zakona o zaštiti vrednosti rata OVK, u koji su uključene i arhive tzv. OVK.

-Arhive OVK nije aktuelizovao Besnik Bisljimi nego oni koji su izradili Nacrt zakona o zaštiti vrednosti rata OVK. I juče i danas mogu da viču, vređaju, ali pre svega, trebalo bi da kažu na koju arhivu kao vrednost rata su mislili kada su izradili Nacrt zakona, napisala je Kusari-Ljilja na Fejsbuku.

Direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) Dragiša Mijačić izjavio je da, ako je tačno da je u Briselu dogovoreno otvaranje ratnih arhiva to veoma pozitivna stvar kojoj će se obradovati svi koji traže nestale osobe i koja može da ohrabri i uspostavi put i za ostale dogovore.

Dragiša Mijačić, Youtube printscreen

On je za Tanjug televiziju istakao da je pitanje ratnih arhiva veoma emotivno pitanje o kome se često razgovaralo i gde je naša strana tražila otvaranje arhiva OVK.

Naveo je, međutim, da je ovaj pozitivni pomak obeležen korakom unazad, pošto Priština traži da se Veljko Odalović proglasi personom non grata.

Ocenio je i da je u ovom trenutku nemoguće da Vučić i Kurti sednu za pregovarački sto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike