Nedelja usred srede: Kod Kurtija sve po starom - za Srbe ništa dobro, Branislav Lečić tvrdi da nije kriv, a Piksi otvorio novu eru srpskog fudbala

24.03.2021

21:30 >> 21:34

0

Uskoro bi Srbija trebalo da počne proizvodnju ruske vakcine...

Nedelja usred srede: Kod Kurtija sve po starom - za Srbe ništa dobro, Branislav Lečić tvrdi da nije kriv, a Piksi otvorio novu eru srpskog fudbala
Copyright 24sedam

I ovog 24. marta Srbija se prisetila kako je izgledao “milosrdni anđeo” te 1999. godine. Prošle su 22 godine od NATO bombardovanja, koje možda možemo da oprostimo, ali da zaboravimo – ne smemo. A mediji su objavili dokumentaciju koja pokazuje da Dragan Đilas, možda ipak ima neke račune i van zemlje i to račune na kojima su milioni. Kod Aljbina Kurtija, novoizabrnog kosovskog premijera, sve po starom, za Srbe tu nema mnogo mesta. A Branislav Lečić pokazuje da Mika Aleksić nije jedini, bar tako tvrdi Danijela Štajnfeld. A Piksi je otvorio, izgleda, novu eru srpskog fudbala…

22 GODINE OD NPADA NATO BEZ ODOBRENJA  SB UN

Pre 22 godine NATO je, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN započeo agresiju na našu zemlju. Tokom 78 dana vazdušnih napada, poginulo je između 1.500 i 3.500 ljudi, a povređeno je više od 12.000. Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije, ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 dece i 1.031 pripadnik Vojske i policije. Prema istom izvoru teže i lakše je ranjeno oko 6.000 civila, od kojih 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajaca, a 25 osoba se i danas vodi kao nestalo. Tokom svih napada bačene su 22.000 tone projektila, među kojima je i 37.000 zabranjenih kasetnih i bombi punjenih obogaćenim uranijumom. Povodom godišnjice NATO agresije predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je obaveza Srbije da oprosti, ali i da nikada ne zaboravi. Srbiju je tog 24. marta 1999. godine napala koalicija 19 najmoćnijih zemalja sveta. Agresija je izvedena pod nazivom “milosrdni anđeo”, a neposredan povod je bio navodni masakr civila u Račku i odbijanje jugoslovenske delegacije da potpiše Sporazum iz Rambujea. NATO agresija je okončana 9. juna 1999. potpisivanjem Kumanovskog sporazuma, koji je predviđao da će se jugoslovenske snage bezbednosti povući sa Kosova, a da će biti uspostavljen UNMIK, civilna misija Ujedinjenih nacija.

PAPIRI POKAZALI, ĐILAS DEMANTUJE DA IMA RAČUNE I NA NJIMA MILIONE

Tanjug/Zoran Žestić

U javnosti su obelodanjeni dokumenti koji potvrđuju da Dragan Ðilas ima račune na Maurisijusu od 5,7 miliona evra i u Švajcarskoj od 620.000 evra. Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je utvrđeno da je na ime Dragana Ðilasa registrovana firma Ascanius LTD i da je on ovlašćeni korisnik računa u Dojče banci na Mauricijusu, sa dva računa. Mali je rekao i da, prema informacijama koje imaju, Ðilas ima desetine računa po celom svetu u više od 15 zemalja. Kada je reč o računu u Švajcarskoj, objavljena dokumenta pokazuju da Ðilas ima firmu Multikom open AG u Švajcarkoj sa računom od 620.147 evra, čiji su korisnici Dragan i Gojko Ðilas. Ovim povodom, Uprava za sprečavanje pranja novca je objavila da je u skladu sa zakonskim ovlašćenjima preduzela aktivnosti radi provere firme Ascanius i povezanih lica. Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Ðilas saopštio je da je podneo krivične prijave protiv pet osoba, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, optužujući ih za falsifikovanje i objavljivanje dokumenata o tome da poseduje račune i firme na Mauricijusu i u Hong Kongu, te da je protiv njega pokrenuta hajka.

pročitajte još

KORONA STEŽE OBRUČ!

Zbog situacije sa koronavirusom koja se ne smiruje, Srbija ne ublažava mere. Bolnički kapaciteti su  popunjeni 90 odsto, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i poručio da je jedini način za smirivanje situacije uz poštovanje svih mera, prekid kontakata i vakcinacija. Direktor Kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša  ocenio je epidemijsku situaciju kao ozbiljnu, budući da je Srbija peta u Evropi po broju novoobolelih na 100.000 državljana. Intenzivno se širi britanski soj virusa koji se lakše prenosi i završava težim oblikom bolesti. U Srbiji je dosad data 2.206.821 doza vakcina, a revakcinisano je 876.436 osoba, po čemu se naša zemlja i dalje nalazi u samom vrhu u Evropi i svetu. Nakon 100.000 ruske Sputnjik V, u Srbiju bi početkom aprila trebalo da dođe i milion doza Sinofarm vakcine. Vakcina Moderne će stići u Srbiju u poslednjem kvartalu ove godine, najavljeno je ove nedelje. A uskoro bi Srbija trebalo da počne proizvodnju ruske vakcine.

PRVI POTEZ KURTIJA KAO PREMIJERA USMEREN PROTIV SRBA

Aljbin Kurti novoizabran je premijer privremenih institucija u Prištini koji je u prvom obraćanju zahvalio onima koji su glasali za njega, istovremeno pozivajući na “jedinstvo protiv Srbije”. Za Kurtija je na skupštinskoj sednici glasalo 67 poslanika, a protiv je bilo 30 poslanika. Predstavio je i sastav nove vlade, koja ima 18 članova, a prema kojoj bi Srbi imali samo jednog predstavnika. Srpskoj listi bi pripalo Ministarstvo za zajednice i povratak kojim bi, ukoliko se vlada izglasa, trebalo da upravlja Goran Rakić. Srpska lista poručuje da neće glasati za vladu Aljbina Kurtija, a Ustavnom sudu će se žaliti jer joj po zakonu pripadaju dva, a ne jedno ministarstvo. Simić je optužio Kurtija, koji je kandidat za premijera, da krši Ustav.

NAPUSTIO NAS JOŠ JEDAN VELIKAN

Antonio Ahel/ATA Images

Legendarni glumac Vlastimir Vlasta Velisavljević preminuo je u 94. godini od posledica zaraze korona virusom. Velikan jugoslovenskog i srpskog glumišta biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

SOCIJALNI RADNICI POD LUPOM – SRBIJA PRATI SLUČAJ DECE IZ BLACA

Srbija pomno prati slučaj dvoje dece koja je trebalo da budu izmeštena iz kuće u kojoj žive sa nepokretnom bakom u Blacu. Pažnju javnosti na ovaj slučaj skrenuo je snimak na kojem se vidi kako radnice Centra za socijalni rad vuku decu koja odbijaju da napuste kuću. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja predložilo je da se pokrenu disciplinski postupci prema radnicama Centra u Blacu i da one budu suspendovane, a da vršilac dužnosti direktora te ustanove bude smenjena. Kako se sumnja, radnici Centra za socijalni rad u Blacu nisu adekvatno i stručno obavili pripremu realizacije odluke da decu koja imaju 14 i 10 godina zbrinu u porodicu srodnika. Baka Ljiljana Dačević sa kojom deca žive pošto je majka umrla, a otac otišao, rekla je da su i ona i unuci u strahu jer očekuju da će se pokušaj oduzimanja ponoviti.

MIKA ALEKSIĆ NIJE JEDINI KOG GLUMICE OPTUŽUJU ZA SILOVANJE

Milan Maričić/ATAImages

Nakon slučaja Mike Aleksića i optužbi koje je protiv njega za silovanje iznela Milena Radulović i još nekoliko glumica, polaznica njegove škole, Srbiju je potreslo i priznanje glumice Danijele Štajnfeld da je bila silovana od poznatog glumca Branislava Lečića. On je javno odbacio ove optužbe i pozvao tužilaštvo i MUP da ga pozovu na saslušanje. Glumica Danijela Štajnfeld potvrdila je da je htela da izbegne da otkrije njegovo ime, ali da je “prelilo kap” kada je, kako je navela, nakon slučaja Mike Aleksića, Lečić pozvao učenike škole Aleksića da uđu u njegovu glumačku školu.

UGOVORI ZA ČISTIJI VAZDUH U 31 GRADU I OPŠTINI

ekologija.gov.rs

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je, u Palati Srbija, ugovore sa 31 lokalnom samoupravom, na osnovu kojih će im resorno ministarstvo dodeliti 130 miliona dinara za projekte pošumljavanja, kao i zamenu dotrajalih kotlarnica i ložišta u domaćinstvima kotlovima na ekološki prihvatljivije energente. Vujović je najavila raspisivanje konkursa za sufinansiranje eko parkova. Potpisani ugovori su samo prvi od ukupno 97 po tri konkursa kroz koje je Ministarstvo opredelilo ukupno 400 miliona dinara.

PREMINUO PENZIONER IZ LEBANA KOJI JE RANIO PROVALNIIKA

Milutin Cvetković (86), penzionisani policajac iz Lebana, koji je u samoodbrani pucao u provalnika, preminuo je, a Srbija će njegov hrabar čin pamtiti još dugo. Naime, u noći između 12. i 13. marta, u kuću u kojoj je Cvetković živeo s nepokretnom suprugom, upao je provalnik s fantomkom i sekirom i tražio novac. Cvetković, policajac u penziji, pucao je i tom prilikom ranio provalnika. Pušten je iz pritvora, ali stres je sigurno uticao na njegovo već narušeno zdravstveno stanje. Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je tim povodom da nije pravedno ići u zatvor zbog odbrane svog doma i da će ministarki pravde predložiti izmenu zakona kada se radi o definiciji nužne odbrane.

DAN SEĆANJA NA POGROM 17. MARTA

Navršilo se i 17 godina od etnički motivisanog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji, a Dan sećanja obeležen je komemorativnom akademijom u Narodnom pozorištu u Beogradu, ali i prigodnim dešavanjima na KiM. Tokom martovskog pogroma albanski ekstremisti proterali su sa Kosova i Metohije više od 4.000 pripadnika srpskog naroda, a njihova imovina, kao i veliki broj verskih objekata su spaljeni ili porušeni. Čak 800 kuća je uništeno, a 35 srpskih crkava i manastira je oskrnavljeno, spaljeno ili porušeno.

POČINJE NOVA ERA SRPSKOG FUDBALA

Tanjug/Dragan Kujundžić

Fudbalska reprezentacija Srbije, predvođena novim selektorom Draganom Stojkovićem Piksijem, večeras dočekuje Republiku Irsku na startu kvalifikacija za Mundijal u Kataru 2022. godine. Reklo bi se da nakon burnih dešavanja, počinje nova era srpskog fudbala, a svi se nadaju rezultatski uspešnija. Srbija već u subotu dočekuje Portugal, a narednog utorka sledi meč protiv Azerbejdžana u Bakuu.

LETNJE RAČUNANJE VREMENA OD 28. MARTA

Letnje računanje vremena počinje u nedelju, 28. marta, pomeranjem časovnika za jedan sat unapred, odnosno sa dva na tri sata ujutru, sapštila je Direkcija za mere i dragocene metale. Letnje računanje vremena počinje u Srbiji poslednje nedelje u martu u dva sata ujutru, a završava se poslednje nedelje u oktobru. Srbija je počela da koristi letnje računanje vremena prvi put 27. marta 1983. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike