U EU se malo zbunili po pitanju Kosova: Lajčak pokušao da "smiri strasti" pa ih još više uzburkao (FOTO)

26.02.2021

10:21 >> 12:35

0

Nakon reakcija iz Prištine, juče se oglasio portparol EU Peter Stano

U EU se malo zbunili po pitanju Kosova: Lajčak pokušao da "smiri strasti" pa ih još više uzburkao (FOTO)
Copyright Youtube-printscreen

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak oglasio se nakon što su prištinski mediji juče preneli da se tokom intervjua koji je nedavno dao za jedan portal, iza njega nalazila mapa na kojoj se ne vidi administrativna linija između centralne Srbije i Kosova, predviđena rezolucijom 1244.

EWB/Youtube printscreen

Tim povodom oglasio se juče i portparol EU Peter Stano koji je izjavio da je mapa u kancelariji specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine ”zvanična EU mapa” koja je statusno neutralna po pitanju Kosova, što je u skladu sa EU pozicijom.

A onda se istim povodom oglasio i sam Lajčak, pokušavši valjda da “smiri strasti” u Prištini, ali je, zapravo, samo uzburkao raspravu.

On je objavio na Tviteru mapu iz svoje kancelarije, na kojoj se sada vidi administrativna linija između centralne Srbije i tzv. Kosova.

-Kako je karta u mojoj kancelariji na zamućenom snimku ekrana intervjua prouzrokovala neke pogrešne percepcije, delim pravu fotografiju izbliza. To je zvanična mapa EU za Zapadni Balkan. Kosovo je tu, kao i linija koja razdvaja Kosovo od Srbije, napisao je Lajčak uz objavljene fotografije mape.

On je dodao da je ovo primer koliko je dijalog važan za normalizovanje odnosa Kosova i Srbije, kako slične teme ne bi više bile predmet spora.

Možda je Lajčak mislio da je ovime nekoga umirio, ali je zapravo izazvao burnu raspravu. Mnogi su podsećali izaslanika EU da je on posrednik u razgovorima i da ne bi smeo da staje ni na jednu stranu, jer status Kosova još nije definisan.

Miroslav Lajčak, kako se očekuje, sledeće nedelje dolazi u Beograd.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike