Predsednik Srbije se oglasio povodom spekulacija da iza non-pejpera o rešenju za Kosovo stoji Angelina Ajhorst

29.04.2021

12:32 >> 13:30

0

Mediji su ovih dana spekulisali ko bi mogao biti autor non-pejpera

Predsednik Srbije se oglasio povodom spekulacija da iza non-pejpera o rešenju za Kosovo stoji Angelina Ajhorst
Copyright 24sedam/Wikimedia/AP Photo/Virginia Mayo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne može da potvrdi da je autorka poslednjeg “non-pejpera” izvršna direktorka Evropske službe za spoljne poslove ( EEAS) za Evropu i Aziju, Angelina Ajhorst, jer je uveren da to nije ona uradila, prenosi Tanjug.

-Ne mogu to da potvrdim, jer mislim da nije. Ovo mi ne liči na Angelinu Ajhorst i uveren sam da ona to nije uradila, rekao je Vučić.

Mediji su ovih dana spekulisali ko bi mogao biti autor “non-pejpera” koji je prištinska Koha plasirala kao nemačko – francuski predlog kojim se kao finalno rešenje dijaloga Beograda i Prištine predviđa “međusobno priznanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, i široka autonomija za Srbe na Kosovu.

Viola fon Kramon prokomentarisala je “non-pejper” dokument u kome se govori o posebnom statusu severa Kosova, koji podseća na status Južnog Tirola u Italiji, navodeći da bi takvo rešenje moglo biti uspešno, prenosi Reporteri. Izvestilac EU za Kosovo je navela da bi rešenje za sever Kosova morao da uzme u obzor i specifičnosti situacije na terenu. Ona je pozvala evropsku diplomatiju da poveća nivo koordinacije kako bi se izbegli nesporazumi i izrazila nadu da će dijalog biti odblokiran nakon poseta Kurtija i Vučića Briselu. Fon Kramon je istakla da su SAD i EU već odbile ideju razmene teritorija.

-Dodatno sam se zabrinuo znajući njeno delo i razmišljanja. Mi smo otvoreni za dijalog, druga strana nije, ali valjda će se i to promeniti. Kompromisno rešenje je moguće rešenje, a ne da se traži od Srbije da prizna sopstveno poniženje, rekao je Vučić novinarima nakon otvaranja obilaznice oko Beograda.

Primetio je da je Fon Kramon “važna”, a da je on, kako je rekao, “jedan mali čovek sa Balkana”.

Vučić je naglasio i da Beograd pažljivo analizira “non-pejper” o rešenju za Kosovo, ali da o detaljima ne može da govori, te istakao da ga plaši da je njegovo objavljivanje smišljena strategija nekih koji su po pitanju Kosova bliži stavovima Prištine, nego Beograda.

Na pitanje do kakvih se zaključaka stiglo analizom “non pejpera”, i šta je za Srbiju prihvatljivo, s obzirom na njegovu izjavu da su neki delovi bolji i prihvatljivi od Ahtisarijevog plana, Vučić je rekao da su delovi prihvatljiviji od Ahtisarijevog plana, ali da to ne znači da je rešenje dobro.

-Komplikovano je sve to, ali ne bih sada o tome govorio, jer imam neke dodatne strahove koje ne bih da iznosim u javnost… Plašim se da je objavljivanje ”non pejpera” bila smišljena strategija u određenim krugovima koji su po pitanju KiM mnogo bliži stavovima Prištine, nego Beograda, u taktičkom smislu, rekao je Vučić.

On je dodao da nije od onih koji će da psuje i govori loše o idejama i dokumentima, dok to dobro ne prouči.

Beograd, kaže, sve to analizira, izvlači zaključke, i zato smo i pripremljeni.

-Moramo da budemo mirni, pametni, odgovorni i da se ne udaramo u prsa, već da zemlji obezbedimo mir, stabilnost za naš narod na KiM, da vidimo kako da čuvamo vitalne nacionalne interese, rekao je Vučić.

Dodao je da detalje analize ne može da iznosi u javnost, jer bi time otkrio deo naših karata i onoga što tek predstoji u dijalogu.

EU: Bilo ko iz institucija EU nema bilo kakve veze sa ovim dokumentom

Ipak, iz EU stigao je demanti medijskih navoda da je izvršna direktorka EEAS Angelina Ajhorst autorka takozvanog “non pejpera” o budućnosti Kosova.

-Izvršna direktorka EEAS-a Angelina Ajhorst niti bilo ko iz institucija EU nema bilo kakve veze sa ovim dokumentom, niti su ga izradili, niti su ga podržali. Bilo kakva informacija kojom se tvrdi suprotno je netačna. Navodni “non pejper” ne odražava stavove EU, EU se snažno distancira od njega i nema nikakve veze sa njim, navodi se u saopštenju delegacije EU u Srbiji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike