Kurti menja datum početka dijaloga?

29.04.2021

13:37 >> 14:06

0

Autor: A.S.

Aljbin Kurti je danas u Briselu najavio početak dijaloga između Beograda i Prištine za sredinu juna

Kurti menja datum početka dijaloga?
Copyright Tanjug/Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP

Premijer privremenih kosovskih institucija, Aljbin Kurti, nakon razgovora sa šefom diplomatije Evropske unije, Žosepom Boreljom i Briselu, najavio je da će ”sredinom juna” biti u mogućnosti da krene u nastavak dijaloga sa Beogrdom, pod pokroviteljstvom EU.

Tom prilikom, Kutri je naglasio da, pored drugih prioriteta njegove vlade, “dijalog neće biti zapostavljen”.

-Možete računati na moju dobru volju i direktan kontak i komunikcaju- poručio je Kurti.

Dodao je i da postoji ”vremenski i logični okvir” za vladu u Prištini kako bi se pripremila za nastavak procesa u Briselu.

-Potrebno nam je više informacija i dokumeta o prethodnim dogovorima i procesu, kako bi se primpemili. Želimo principijelan dijalog koji je dobro primeljem jer ne možemo dozvoliti da se ponove greške- istakao je Kurti.

Pročitajte još:

Takođe, naveo je da će sredinom maja doći na radnu večeru lidera Zapadnog Balkana koja će se održati u Briselu, te da očekuje pripremne sastanke u cilju nastavka dijaloga.

Kurti je poručio da će se u okviru priprema za novu rundu dijaloga sa Beogradom sastati i sa predstavnicima opozicije na tzv. Kosovu.

Upitan za stav o “non pejperu” koji predlaže konačno rešenje za dijalog Beograda i Prištine, Kurti poručuje da ćemo ”više pomoći sebi što se manje budemo bavili time”.

-Ne verujem u rešenja koja vide regione samo kroz geografiju i demografiju, a ne uključuju društveno-ekonosmka pitanja, bezbednost i ljudska bića. Te mape su kao lažna slike iz satelita ili slike loši filmova vanzemajske invazije na zemlju- zaključio je Kurti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike