Bilčik potvrdio: Nova faza međustranačkog dijaloga 1. marta

25.02.2021

12:51

0

Sastanak će biti održan onlajn

Bilčik potvrdio: Nova faza međustranačkog dijaloga 1. marta
Copyright Printscreen / Youtube

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da će naredna faza međustranačkog dijaloga u Srbiji biti otvorena 1. marta, kao i da je to važan prioritet za institucije EU i napredak Srbije na putu evropskih integracija.

On je za N1 televiziju pojasnio da će taj sastanak biti održan online i da će osim njega biti prisutni predsednik Skupštine Ivica Dačić, predsednik Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvid Mekalister i predstavnici EP Edvard Kukan, Knut Felkenštajn i Tanja Fajon.

Prema njegovim rečima, međustranački dijalog odvija se na poziv srpskih vlasti i ima podršku i predsednika i Vlade i parlamenta.

-To je važan deo evrointegracija Srbije. Naša uloga je uloga facilitatora i moramo da razgovaramo sledeće nedelje kako dalje da radimo. Mislim da će sastanak 1. marta razjasniti ko će sve učestvovati u dijalogu, rekao je Bilčik.

pročitajte još

On je dodao i da je Srbiji potrebna evropska budućnost i da je ubeđen da je jedina kredibilna budućnost Srbije u Evropi, te da oni koji su u to sigurni treba da rade na tome.

Bilčik je izrazio nadu da će se dijalogom omogućiti širi politički razgovor na svim političkim stranama o boljim uslovima za izborno nadmetanje.

-Za mene je ključni cilj da na narednim izborima sve stranke koje su bojkotovale izbore učestvuju, rekao je Bilčik i dodao da je jedini način da se promeni politika u Srbiji punopravno učešće u demokratskim institucijama.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine Bilčik je rekao da su Srbiji potrebne reforme koje zahtevaju promenu Ustava, kao i da Srbija mora da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, a da je važan deo tog procesa dijalog sa Prištinom i normalizacija odnosa.

-To je u interesu svih u regionu i u interesu evropske budućnosti Srbije. Podržavamo rad Miroslava Lajčaka koji iduće nedelje dolazi u region i koji će razgovarati o narednoim koracimka u dijalogu. Taj dijalog ima širu podršku institucija EU, uključujući i EU i radujemo se zajedničkom radu sa svima, rekao je Bilčik.

Ovu informaciju prethodno je bio saopštio predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić koji je najavio da će se 1. marta održati video konferencija na kojoj će pored njega učestvovati predsednik Spoljnopolitičkog komiteta EP Dejvid Mekalister i četvoro evropskih posrednika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike