"Bez priznanja tzv. Kosova": Stav iz Atine demantovao ranije natpise pro-albanskih medija

28.05.2021

15:30 >> 15:55

0

Autor: A. B.

"Bez priznanja tzv. Kosova": Stav iz Atine demantovao ranije natpise pro-albanskih medija
Copyright Profimedia

Atina će podići saradnju sa Prištinom do političkog nivoa, ali neće priznati kosovsku nezavisnost, ocenjuje dopisnik grčkog javnog servisa u Beogradu Nikos Pelpas.

– Prema informacijama koje imam iz Grčke, iz diplomatskih izvora, kosovska Kancelarija za ekonomske i trgovinske odnose u Atini preuzeće i neku političku ulogu. Radi se o tome da će moći da održavaju kontakte sa vladom do nivoa političkih direktora ministarstava. To ni u jednom slučaju ne znači da će Grčka priznati Kosovo, odnosno promeniti stav – rekao je Pelpas za Tanjug.

Dodaje da je podizanje nivoa saradnje sa tzv. Kosovom, pre svega u medijima, protumačeno pogrešno da će Grčka priznati Kosovo.

Smatra da se, pre svega, radi o potrebi da Grčka, kao balkanski faktor, održava kontakte sa svima, pa i sa Prištinom.

Pročitajte još:

Na pitanje kako bi grčka javnost reagovala na eventualno priznanje tzv. Kosova, Pelpas smatra da neće biti potrebe za reakcijom.

– Ne verujem da će se desiti to priznanje. Grčka je zvanično rekla i informacije koje dobijamo iz Ministarstva spoljnih poslova kažu da će Grčka čekati ishod pregovora Beograda i Prištine koji se vode u okviru Evropske unije i posle preuzeti stav. Ali, u svakom slučaju, treba znati da status kvo radi protiv Srbije, jer će i druge zemlje koje nisu priznale Kosovo poput Slovačke ili Rumunije početi da razmišljaju o tome… – rekao je on.

Pelpas ne veruje da će se odnosi Beograda i Atine menjati, navodeći da oni i ne treba da se baziraju samo na pitanju Kosova i Metohije, jer se tu radi o istorijskom prijateljstvu.

– Naravno svaka zemlja gleda svoj interes, ali ne verujem da se sukobljavaju interesi Srbije i Grčke na Balkanu – zaključio je Pelpas.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike