Analitičari nakon izbora na KiM: Albanci ni sporazume ni odnose sa Beogradom ne smatraju bitnim "osim ako Zapad ne pritisne"

17.02.2021

10:12

0

Anđelković: Odnos nove vlasti u Prištini prema Beogradu zavisi od Zapada; Stanković: Ishod izbora na KiM ne garantuje stabilnu vlast

Analitičari nakon izbora na KiM: Albanci ni sporazume ni odnose sa Beogradom ne smatraju bitnim "osim ako Zapad ne pritisne"
Copyright TANJUG / DIMITRIJE GOLL, SAVA RADOVANOVIC

“Samoopredeljenje” Aljbina Kurtija će uspeti da formira vlast u Prištini nakon neosporne pobede na vanrednim izborima i legitimiteta koji je potvrdio među albanskim biračima na Kosovu i Metohiji, smatra politički analitičar Dragomir Anđelković.

Ali kada je reč o odnosu prištinske vlasti sa Srbijom kaže da nije optimista “kako će sve to ići”, jer kako navodi za Tanjug – ko god je na vlasti u Prištini ne pridaje preveliki značaj odnosima i dijalogu sa Srbijom “dok ih Zapad ne pritisne”.

Anđelković kaže da izborni rezultat “Samoopredeljenja” za njega ne predstavlja iznenađenje i da su albanski birači rekli “ne” dosadašnjim političarima na vlasti u Prištini zbog ogromne korupcije, nesposobnosti, lopovluka…

-To je jedan faktor koji je odlučio pobednika. Drugo, izbori su se odvijali u duhu ekstremizma i sve njihove stranke i kandidati utrkivali su se u tome da dobiju titulu ”najvećeg Albanca”, ispolje najveću odbojnost prema Srbiji i nastupe sa najekstremnijim nacionalnim programom.

TANJUG / DIMITRIJE GOLL

Pokazalo se da je ta formula bila uspešna i plodonosna”, kazao je Anđelković primetivši kako su albanski birači ocenili da je Aljbin Kurti “prvak u šovinističkoj retorici”.

Kaže i da Kurti nije neko za koga se vezuje “imidž vlasti”.

-Primetna je bila nesposobnost da se išta ponudi građanima na Kosovu i Metohiji. Dobar deo birača je više iz revolta prema drugima podržao Kurtija i očito je da u sve ostale kandidate Albanci ne veruju, ističe Anđelković.

pročitajte još

Mišljenja je da će Kurti sigurno uspeti da formira vlast “ma koliko mandata da mu fali”.

-Sa ovakvim brojem glasova apsolutno se niko ne bi usudio da mu ospori legitimitet, jer je toliko jači od svih drugih albanskih faktora. Sa 48 odsto osvojenih glasova naći će se neko ko će koalirati sa ”Samoopredeljenjem”. Da li Srpska lista, manjinske zajednice ili neko iz albanskog korpusa ostaje da vidimo”, procenjuje analitičar.

Upitan za kurs nove vlasti koju bi formiralo “Samoopredeljenje”, ocenjuje da ne bi bio ni bolji ni gori od prethodnika i da, kako kaže, “Srbiju ništa ne treba da plaši”.

-Naprosto, svi albanski političari polaze sa maksimalističkih pozicija, a Kurti samo to jasnije kaže. Neki drugi se pretvaraju pa su zbog međunarodnih faktora suzdržaniji. Međutim, svi žele ”veliku Albaniju” i da tzv. Kosovo bude albanski, a ne multietnički entitet”, kaže Anđelković.

O dijalogu sa Beogradom ne odlučuje Priština već zapad

Kada je reč o dijalogu, po njegovom mišljenju, veliko je pitanje šta će biti u narednom periodu, ali ističe da “to nije pitanje za Prištinu, već za zapadne pokrovitelje tzv. Kosova”.

-Oni koji su ih podržali ponašaju se prema njima kao prema protektoratu. Da Vašington i Brisel zaista žele da ukrote Albance, oni bi to preko noći uradili i ko god da je na vlasti u Prištini bio bi i više nego kooperativan prema Beogradu”, smatra Anđelković, koji dodaje da mu čitava priča oko dijaloga ne uliva poverenje, barem ne u, kako kaže, “plodotvorne pregovore”.

pročitajte još

Lako je, kaže, sedeti i pregovarati, “ali da bi se dogovorili, potrebni su ustupci i kompromisi na obema stranama”.

Osvrćući se na komentar Aljbina Kurtija koji je tokom kampanje doveo u pitanje sporazume do sada postignute sa Srbijom, Anđelković kaže da ga to ne iznenađuje i ponavlja da Albanci ni sporazume ni odnose sa Beogradom ne smatraju bitnim “osim ukoliko Zapad ne pritisne”.

-Kada je reč o reviziji sporazuma postignutih sa Beogradom i to sve zavisi od Vašingtona i Berlina. Dokle god oni dopuštaju tako nešto, Albanci će ponovo ići u divljaštvo i uvoditi neke sumanute takse Srbiji i na druge načine sabotirati stvarni dijalog. Ako ih Zapad disciplinuje ponašaće se drugačije i od toga ubuduće sve zavisi, zaključio je Anđelković.

Ishod izbora na KiM ne garantuje stabilnu vlast

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da rezultat vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji ne garantuje stabilnost institucija u Prištini, i pored očigledne i ubedljive pobede pokreta “Samoopredeljenje” Aljbina Kurtija.

Stanković za Tanjug kaže da imajući u vidu da “Samoopredeljenje” neće moći samostalno da formira vlast, “bilo koja koalicija u ovom momentu ne garantuje dugu i stabilnu većinu”.

-Znamo za odnose između albanskih političkih partija. One i kada naprave koalicije, vrlo su krhke i albanski političari lako upadnu u neku vrstu političke zamke i uzajamnog svađanja, kazao je Vuk Stanković i dodao da u koalicijama u Prištini “u kojima malo zavisi od pojedinačnih faktora i nema velikog rezervoara većine, teško se sa teretom velikih sukoba među njima samima može praviti vlast”.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Dodaje da trijumf “Samoopredeljenja” nije dovoljan i pored osvojenih čak 48 odsto glasova.

-U albanskim političkim krugovima na Kosovu morate apsolutno trijumfovati i biti toliko dominantan da ni od koga ne zavisite da biste mogli da vodite vlast, smatra on.

Upitan da oceni rezultat Srpske liste, koja je trijumfovala ubedljivije nego prethodnih godina i za koju je glasalo 65.000 Srba u pokrajini, Stanković kaže da je uspeh SL dobar, a da je vidljiv očigledan i težak poraz kritičara SL.

-Dobro je što je SL uzela 10 od 10 ”srpskih mandata” u skupštini što pokazuje da ima neprikosnoveni politički autoritet u srpskom narodu. Narod koji je preostao da živi na KiM politički je homogen i tu nema nikakvog razdora, a protivnici Srpske liste vide da njihove kritike kako na račun predstavnika SL tako i države Srbije nemaju naročitog ođeka, naveo je analitičar.

pročitajte još

Štaviše, dodaje, doživeli su “apsolutni poraz”.

Na pitanje kakva je budućnost dijaloga Beograda i Prištine i kako će se razvijati odnosi dveju strana ukoliko Kurti bude izabran za premijera, s obzirom da je u predizbornoj kampanji davao izjave “da ne isključuje da može da dođe do revizije postignutih sporazuma sa Srbijom”, a da je sinoć nakon izbora rekao da je “dijalog sa Srbijom na petom, šestom mestu prioriteta”, Stanković odgovara da Kurti šalje “izazovne poruke kako Beogradu tako i Briselu”.

-To je izazov i Beogradu i Briselu. Ukoliko politika Aljbina Kurtija bude na liniji poništavanja sporazuma postignutih sa Srbijom, pa i Briselskog sporazuma, onda će biti jasno da je pregovarački proces potpuno propao, naveo je on i dodao kako smatra da će Kurti nastaviti retorički da podržava ideju “velikoalbanskog nacionalizma”.

-Ipak, videćemo kako će to u praksi izgledati. Nisam siguran da će biti sklon nekim represivnim merama prema srpskom stanovništvu. Više mi deluje da će on biti neka vrsta ”verbalnog megafona velikoalbanskog nacionalizma” jer za ideju ”velike Albanije” u praksi mislim da nema međunarodnu podršku. Barem u ovom trenutku, ocenjuje Dejan Vuk Stanković.

Upitan na koga bi Kurti mogao da se oslanja u međunarodnim okvirima, kaže da bi on “sigurno imao neka očekivanja od administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena”, ali dodaje da mu “Amerikanci neće dati ”kart blanš” da radi šta hoće”.

“Videćemo kako će to sve izgledati ali neprocenjivo je važno da Srbi imaju artikulisan politički stav i političko predstavništvo u institucijama u Prištini. Jer, ako Srbi budu znali šta hoće mislim da će se pre ili kasnije oštro suprotstaviti Kurtijevom nacionalizmu, a to bi moglo da ga navede da racionalno pregovara sa srpskim predstavnicima i državom Srbijom”, zaključio je Vuk Stanković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike