Posle izbora na Kosovu, EU ima jasnu poruku za nove vlasti u Prištini

01.03.2021

10:21 >> 16:30

0

EU će nastaviti da prati postizborne procese na Kosovu gde se očekuje formiranje Parlamenta, Vlade i izbor novog predsednika

Posle izbora na Kosovu, EU ima jasnu poruku za nove vlasti u Prištini
Copyright Francois Walschaerts, Pool Photo via AP

EU očekuje od novih vlasti u Prištini da se angažuju konstruktivno u nastavku dijaloga sa Beogradom i iskoriste priliku za postizanjem sveobuhvatnog sporazuma, poručili su šef diplomatije EU Žosep Borelj i evropski komesar za proširenje, Oliver Varheji.

pročitajte još

U zajedničkom saopštenju, nakon jučerašnjih izbora na Kosovu, Borelj i Varheji navode da će EU nastaviti da pruža podršku evropskom putu Kosova, ali i podsetili na obaveze koje stoje pred budućim vlastima u Prištini.

-Od Kosova se zahteva napredak u reformama, kroz sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju i Evropska reformska agenda, kao i regionalna saradnja. Evropski put Kosova vodi kroz sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Srbijom i EU očekuje od novih vlasti konstruktivni angažaman na nastavku dijaloga kome posreduje EU, poručili su Borelj i Varheji.

U saopštenju se dodaje da će EU nastaviti da prati postizborne procese na Kosovu gde se očekuje formiranje Parlamenta, Vlade i izbor novog predsednika.

Lider Samoopredeljenja i kandidat te stranke za premijera privremenih institucija uprave u Prištini Aljbin Kurti, čiji je pokret pobedio na jučerašnjim prevremenim izborima na KiM, poručio je da dijalog koji Beograd i Priština vode posredstvom Evropske unije neće biti prioritet vlasti koju eventualno bude predvodio.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike