Makron pisao Vjosi Osmani: Dijalog Beograda i Prištine treba nastaviti

16.02.2021

20:22 >> 20:49

0

Francuski predsednik je istakao da proces dijaloga treba nastaviti, na osnovu postignutog

Makron pisao Vjosi Osmani: Dijalog Beograda i Prištine treba nastaviti
Copyright Tanjug/AP Photo/Francois Mori

Francuski predsednik Emanuel Makron uputio je pismo vršiocu dužnosti kosovskog predsednika Vjosi Osmani povodom 13. godišnjice samoproglašene nezavisnosti Kosova u kojem je podvukao da nova vlada u Prištini treba da bude snažno posvećena dijalogu s Beogradom, piše Ljajmi.

Makron je istakao da proces dijaloga treba nastaviti, na osnovu postignutog.

-Želeo bih da pozdravim posvećenost Kosova dijalogu sa Srbijom od njegovog obnavljanja, nakon sastanka na visokom nivou koji smo kancelarka Angela Merkel i ja održali 10. jula 2020. U potpunosti podržavam posredovanje Evropske unije i njenog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka u cilju postizanja sveobuhvatnog, konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma, naveo je Makron u pismu.

pročitajte još

On je naglasio važnost da se dijalog nastavi što pre, nakon formiranja nove kosovske vlade, “na osnovu napretka koji je već postignut”.

Kosovo onlajn podseća da je, međutim, verovatni budući premijer, lider ubedljivog pobednika na izborima 14. februara, Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti već nekoliko puta podvukao da dijalog s Beogradom neće biti prioritet njegove vlade.

EU, ipak, očekuje od novih vlasti u Prištini da se angažuju konstruktivno u nastavku dijaloga sa Beogradom i iskoriste priliku za postizanjem sveobuhvatnog sporazuma, poručili su šef diplomatije EU Žosep Borelj i evropski komesar za proširenje, Oliver Varheji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike