Gutaju pantljičare i jedu ugalj da bi smršali! Ovo su najopasnije dijete

07.09.2021 | 15:05 >> 15:50

Autor: Katarina Obradović

Žena koja je sada lični trener i neko ko je proveo godine pokušavajući da izgubi kilograme, upozorila je druge ljude na opasnosti koje nose popularne dijete

Copyright Profimedia

Neke dijete preko noći postanu popularne, pogotovo ako su ih primenjivali i izreklamirali selebritiji.

I sve to ne bi bilo loše da pojedine od njih ozbiljno ne ugrožavaju zdravlje. Posebno osetljiva grupa su tinejdžeri koji su često nezadovoljni svojim izgledom, pa posežu za raznim instant rešenjima.

pročitajte još

Takav je slučaj i sa sada 32-godišnjom Helenom Fil koja je u svojim kasnim tinejdžerskim godinama krenula ekstremnim i opasnim putevima kako bi izgubila na težini. Međutim, posle više godina provedenih na neefikasnim i opasnim dijetama, došlo je do preokreta.

Sada kao lični trener i neko ko je proveo godine pokušavajući da izgubi kilograme, upozorila je druge ljude na opasnosti koje nose popularne dijete.

Helena je kao tinejdžerka bila teška 95 kg i veoma svesna svoje težine.

-Pokušala sam sve, ponekad bih izgubila nekoliko kilograma, ali bi ih ubrzo opet vratila – izjavila je.

U očajničkom nastojanju da izgubi na težini, Helena se okrenula popularnim dijetama, a stekla je i neke opasne navike u ishrani.

Jedna od luđih dijeta koje je isprobala, bila je dijeta sa ugljem po kojoj je trebalo da pije ugalj rastvoren u vodi.

– Mislila sam da ću tako da izbacim otrove iz tela. Negde sam pročitala da treba da se pije na prazan stomak, tako da pre toga nisam jela.

-Od toga mi je bilo muka, stalno sam imala osećaj da mi je nešto zaglavljeno u grlu.

Copyright Printscreen

Posle nedelju dana uzimanja aktivnog uglja, Heleni je počelo da bude loše, tako da je odlučila da proba nešto drugo.

-Nisam više mogla da ga pijem. Osećala sam se mnogo loše – rekla je.

Iako aktivni ugalj može da ima neke koristi po zdravlje, redovno korišćenje može da dovede do povraćanja, zatvora ili proliva. U ozbiljnijim slučajevima, može da izazove zastoj u crevima.

Nakon što je Helena odustala od dijete sa ugljem, druga popularna dijeta joj je privukla pažnju – dijeta sa hranom za bebe.

– Čitala sam o tome u novinama i pomislila da bih mogla da probam – rekla je.

Ova pomama, koja je nekada vladala među holivudskim zvezdama se odnosi na ishranu koja se zasniva na obrocima za bebe u teglicama, a koja je siromašna kalorijama, što dovodi do brzog gubitka na težini.

Copyright Printscreen/Instagram

Oni koji pređu na ovakav način ishrane bi trebalo da tokom dana jedu iz teglica za bebe, a uveče da imaju obrok za odrasle.

Međutim, kada je Helena prešla na ovu dijetu, njoj su se sva tri obroka sastojala od hrane za bebe.

– Uopšte mi nije odgovarala. Uglavnom bih sve povratila na kraju.

Sada Helena podučava druge kako da budu svesni šta i kako jedu i vežbaju.

-Ja sam zaista bila uverena da će mi pomoći. Moje samopuzdanje je bilo veoma nisko, tako da mi je trebalo više vremena da uvidim kako ove dijete ne nude dugoročno rešenje – ispričala je.

Možda je najopasnija dijeta koju je Helena isprobala ona, koja podrazumeva samo jedan obrok dnevno, da bi se drastično smanjio unos kalorija.

-Osećala sam se očajno i nisam imala energije. Jednom sam umalo kolabirala kada sam otišla na trčanje – rekla je.

Ovaj strah doveo je Helenu, koja je sada u srednjim 30-im godinama, do prelomne tačke – shvatila je da joj popularne dijete neće pomoći dugoročno, ni njoj, niti bilo kome drugom.

Copyright Printscreen

-Shvatila sam, neću, dosta je bilo i počela da više vodim računa o tome šta jedem – zaključila je.

-Više sam se informisala o zdravoj ishrani i različitim telesnim tipovima, tako da sam počela da idem u teretanu. Takođe sam vodila dnevnik ishrane – rekla je.

Helena je primetila, da ako jede kaloričniju hranu tokom dana, imaće dovoljno snage da vežba koliko god hoće.

Dok je bila na popularnim dijetama, Helena bi uveče najčešće bindžovala, pošto čitav dan ne bi ništa jela.

Nakon što je počela da vežba i da se zdravo hrani, Helena je zanemarila brojke i tabele i prestala opsesivno da se bavi svojom težinom.

Dok sam bila na popularnim dijetama, tabele su za mene bile “sveto pismo”.

Međutim, jednog dana, posle nekoliko meseci zdrave ishrane, obukla sam nešto i ono je samo skliznulo sa mene – rekla je.

Ona sada već 20 godina živi zdravim životom i nakon što je napisala tri knjige o fitnesu, Helena želi da upozori druge ljude na opasnost od popularnih dijeta i koliko one mogu da budu štetne po zdravlje, prenosi Mirror.

Copyright Profimedia

A ovo su najčudnije popularne dijete na svetu:

1. Pantljičara dijeta

Ova dijeta odvratnog naziva je isto toliko neprijatna, kako joj i ime kaže. Pantljičare, koje su vrsta parazita, mogu da se slučajno nađu u našem telu ako pojedemo nedovoljno termički obrađeno meso. U slučaju ove dijete, poznato je da su ljudi gutali pilule u kojima se nalazi jaje pantljičare. Kada pilula dospe u telo, larve se izlegu, a onda pantljičara praktično jede sve što pojede domaćin. U teoriji, to znači da možete da jedete šta hoćete, jer će pantljičara da pojede višak kalorija. Međutim, unošenje pantljičare u organizam je strahovito opasno i može da izazove groznicu, proliv i bol u stomaku. U teškim slučajevima, pantljičara može da ugrozi rad vitalnih organa. Ukratko, ne preporučuje se.

2. Pušačka dijeta

Ne čudi da su stručnjaci ovu dijetu proglasili za najopasniju među popularnim dijetama. Ona se u suštini zasniva na tome da kada ogladniš zapališ cigaretu, umesto da nešto pojedeš. U teoriji bi tako moglo da se izgubi na težini, ali uz visoku cenu po zdravlje. Do sada su već prikupljeni ubedljivi dokazi da pušenje uvećava rizik od karcinoma i srčanih bolesti.

3. Dijeta sa plavim naočarima

Ovaj diskutabilan eksperiment se zasniva na nošenju naočara sa plavim staklima za vreme jela, da bi hrana izgledala manje primamljivo. Još nije utvrđeno da li ovo funkcioniše ili ne, ali bi možda ipak bilo bolje da se umesto toga jede voće i povrće svih boja.

pročitajte još

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam