Mudri starac Pajsije Svetogorac savetuje kako da se izborite s negativnim u glavi: Misli su kao avioni

21.03.2024

21:11

0

Autor: V. I.

Loše misli opterećuju čoveka i teško ih je smetnuti s uma

Mudri starac Pajsije Svetogorac savetuje kako da se izborite s negativnim u glavi: Misli su kao avioni
Ilustracija - Copyright Pixabay

Kada se nađemo u viru negativnih i opsesivnih misli, neretko se osećamo kao da tonemo u more bez obale na vidiku. U tim trenucima, mudrost starca Pajsija Svetogorca može da posluži kao svetionik koji nam pomaže da pronađemo put ka unutrašnjem miru.

Mudri starac Pajsije je jednom rekao:

- Misli su kao avioni koji lete iznad nas, ali ne mogu da nas se dotaknu sve dotle dok im mi ne izgradimo pistu za sletanje!

Njegova poruka o mislima koje lete iznad nas, poput aviona u visinama neba, ali koji ne mogu da nas dotaknu dok ne izgradimo pistu za njihovo sletanje, nije samo metafora za razmišljanje - to je priručnik za izgradnju emocionalne otpornosti.

Da bi ova pouka postala naš svakodnevni alat, važno je prvo shvatiti da nije svaka misao koja nam preleti kroz um vredna sletanja. Zamislite da sedite u parku gledajući ptice kako lete iznad vas. Neke od njih možda privuku vašu pažnju, ali vi birate na koje ćete se fokusirati, koje ćete pratiti pogledom dok ne nestanu iz vidokruga. Slično, misli dolaze i odlaze, ali mi biramo kojima ćemo dozvoliti da se "ušuškaju" u naš um.

Ovo biranje nije uvek lako. Nekada misli dolaze sa snažnim emocionalnim nabojem, noseći strahove, brige ili duboke sumnje. Ključno je, međutim, razviti veštinu prepoznavanja ovih misli kao prolaznih posetilaca, a ne kao stalnih stanara našeg uma. Kada negativna misao pokuša da pronađe mesto za sletanje, umesto da gradimo pistu, možemo da je zamislimo kao avion koji jednostavno nastavlja svoj let, ostavljajući nas neometane.

Unsplash
 

Kako zapravo sprečiti izgradnju te piste? Ključ leži u svesti i vežbanju uma.

1. Razvijanje svesti

Prvi korak ka kontroli nad našim mislima jeste razvijanje svesti. To znači postati svestan kada negativna ili opsesivna misao pokuša da "sleti". U trenutku kada uočimo takvu misao, važno je da se podsetimo na reči starca Pajsija i da vizualizujemo kako odbijamo da izgradimo pistu za tu misao.

2. Vežbanje uma

Kao što sportisti vežbaju svoje telo, mi možemo vežbati naš um da se odupre negativnim mislima. Ovo može uključivati meditaciju, molitvu, čitanje inspirativnih dela, ili jednostavno praktikovanje zahvalnosti. Svaka od ovih aktivnosti pomaže nam da ojačamo naš um, čineći ga manje podložnim za izgradnju pista za negativne misli.

3. Traženje podrške

Ponekad je borba snegativnim mislima preveliki teret da ga nosimo sami. U tim situacijama, traženje podrške od prijatelja, porodice, ili duhovnika može pružiti dodatnu snagu koja nam je potrebna. Podela tereta čini ga lakšim, a saveti i perspektive drugih mogu nam pomoći da bolje upravljamo našim mislima.

Prema starcu Pajsiju, ovakav pristup nije samo borba protiv negativnih misli; to je put ka oslobađanju našeg duha od nepotrebnih tereta. Učenjem da kontrolišemo koje misli će imati uticaj na nas, postajemo slobodniji, otporniji i sposobniji da se suočimo sa izazovima života sa vedrijim duhom i mirnijim srcem.

Zato, sledeći put kada se nađete suočeni sa talasom negativnih misli, setite se mudrosti starca Pajsija. Neka vaš um bude poput neba kroz koje misli prolaze kao avioni ili ptice - neki vredni divljenja, drugi jednostavno nebitni. Ali nijedan ne mora sleteti osim ako vi to ne želite. Na taj način, učimo se da živimo slobodnije, s manje tereta na našim plećima, gledajući avione kako lete, a da nas ne dodirnu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike