Ukoliko jednu od ove dve reči ugledate na etiketi flaširanog soka - ni slučajno ga ne kupujte!

08.03.2023

05:36

0

Autor: Z.A.S.

Izbor sokova je veliki, ali morate da znate i šta kupujete

Ukoliko jednu od ove dve reči ugledate na etiketi flaširanog soka - ni slučajno ga ne kupujte!
Flaširani sokovi - Copyright Profimedia

Flaširane sokove možete naći u svim prodavnicama i supermarketima. Izbor je zaista veliki, ali ono o čemu mnogi ne razmišljaju jeste sastav sokova koje kupuju.

Pre svega, flaširani sokovi su prepuni aditiva, a sa druge strane, sadržaj pravog, prirodnog ceđenog soka, prilično mali.

A kako da znate šta kupujete? Jednostavno, morate da počnete da čitate tačan sastav na etiketi, jer većina proizvođača na njoj označi tačan sastav.

Profimedia
 

Aditivi, koje smo pomenuli, predstavljaju opasnost po zdravlje, a nutricionistkinja Ejlen Behan kaže da sokovi, koji se uglavnom reklamiraju kao prirodni, pored toga sadrže i veliki broj kalorija, što ih čini podjednako lošim, ako ne i gorim od gaziranih pića.

I ne samo to, ovi sokovi sadrže i visok nivo štetnog konzervansa. Kako Behanova tvrdi, dve reči ukazuju na to da je nivo prirodnog soka izuzetno mali. Naime, ukoliko na flaši soka piše "voćni koktel" ili "piće", to je znak da kupujete sve samo ne prirodan i zdrav sok.

Njen savet je da, pored kalorija, obavezno obratite pažnju i na sadržaj šećera i natrijuma, koji takođe nisu povoljni za zdravlje i ceo organiza.

Profimedia
 

Takođe, birajte uvek sokove sa većim sadržajem voća, jer njihova tačna količina mora uvek da bude naznačena.

I, na kraju, konzumacija svežeg voća je uvek bolja i zdravija u odnosu na sokove, ali ukoliko ipak ne želite da odustanete od voćnih napitaka, onda je najbolje da pijete sveže ceđene sokove, bez aditiva.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike