Pronalasci koji bacaju novo svetlo na Vikinge: Nega i higijena bile su svakodnevna stvar

25.11.2021

15:00

0

Popularna kultura može nas navesti da verujemo da su bili prljavi, ali to je daleko od istine

Pronalasci koji bacaju novo svetlo na Vikinge: Nega i higijena bile su svakodnevna stvar
profimedia-0425462691 - Copyright Profimedia

Vikinzi koje danas gledamo u filmovima često su prikazani kao prljavi i vulgarni. Ali to je daleko od istine. Njihove higijenske navike bile su iznenađujuće moderne. Od toaleta do ličnog pribora za negu, možda ćete biti iznenađeni koliko su ozbiljno shvatali svoju čistoću i izgled.

Najmanje jednom dnevno, oprali bi lice i kosu iz lavora koji bi im doneo sluga. Nakon pranja ruku umočili bi češalj u vodu pre nego što bi se očešljali.

Profimedia
 

Većina Vikinga je nosila svoj češalj sa sobom u drvenoj kutiji koja bi ga štitila od propadanja, a pravili su ih od drveta, kostiju, slonovače ili rogova.

Sve veći broj istorijskih artefakata pokazuje da su Vikinzi negovali i svoje uši, nokte i još mnogo toga. Pronađeni su alati koji liče na današnja sredstva za higijenu.

Profimedia
 

Kada bi Viking umro, bio bi sahranjivan sa ličnim predmetima koji su za njih imali važno značenje. Pored oružja i brijači, pincete i češljevi su bili sastavni deo rituala.

Subota je bila dan za kupanje. Tada bi čitave zajednice Vikinga išle do obližnjih jezera i potoka da se kupaju.

Njihova oralna higijena takođe je bila na zavidnom nivou za to vreme. Međutim, to nije bio rezultat redovnog pranja zuba. Umesto toga, njihova ishrana nije bila ispunjena rafinisanim šećerom, što je sprečavalo da im zubi istrunu.

Profimedia
 

Vikinzima nije bilo stalo samo do kose, brkovi i brada su bili negovani sa još više pažnje. Kako su muškarci starili, dužina brade je pokazivala njihovu zrelost i muževnost. Dobro održavana brada bila je statusni simbol.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike