Beloglavi sup, sveta srpska ptica koja ima jedinstvenu ulogu u lancu ishrane (FOTO)

09.11.2021

08:00

1

Nazivaju ga pravednim lešinarom, jer nikada ne ubija svoj plen

Beloglavi sup, sveta srpska ptica koja ima jedinstvenu ulogu u lancu ishrane (FOTO)
Beloglavi sup - Copyright Tanjug/Vjekoslav Joksimović

Od davnina je beloglavi sup sveta ptica za Srbe i njegov lik se nalazi na grbovima poznatih velikaških porodica kao što su Nemanjići, Mrnjavčevići, Lazarevići i Crnojevići.

U Srbiji su se održala razna verovanje i legende koje ovoj ptici pripisuju natprirodne moći. Neka od njih su da beloglavi sup vidi budućnost i da niko ne sme da mu naudi jer će navući gnev bogova na svoju porodicu. Veruje se i da ova ptica živi 500 godina. Njegov prikaz se može videti uz slovenskog boga Velesa, zaštitnika stočara.

Često se naziva pravednom grabljivicom, jer nikada ne ubija plen, već se isključivo hrani lešinama životinja. Raspon krila mu je oko tri metra, dok mu je težina između osam i devet kilograma. 

Ženka polaže jedno jaje krajem januara ili početkom februara i na njemu leže oba roditelja osam meseci naizmenično. Mladunci u gnezdu ostaju četiri meseca, a polno sazrevaju oko pete godine. 

Beloglavi sup igra jedinstvenu ulogu u lancu ishrane. Hrani se isključivo uginulim životinjama, čime čini veliku uslugu čoveku, jer na taj način sprečava širenje zaraze.

Udruzenje "Jadovnik" iz Prijepolja okupilo je poljoprivrednike, vlasnike klanica i aktiviste kako bi zajedničkim snagama obezbedili dovoljno hrane za beloglave supove u tom kraju, saopštio je Media i reform centar Niš (MRCN). 

Pre tridesetak godina ova vrsta ptica bila je pred izumiranjem. Na teritoriji uvačkog jezera 1990. godine pronađeno je samo sedam parova ovih lešinara. Zahvaljujući njihovoj redovnoj ishrani, danas na Uvcu ima oko 500 beloglavih supova. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike