Ostaci skeleta otkrivaju od čega su bolovali Srbi u srednjem veku

30.10.2021

12:30

0

Srednji vek je period u kome su harale brojne bolesti - kuga, lepra, sifilis, male boginje...

Ostaci skeleta otkrivaju od čega su bolovali Srbi u srednjem veku
Tommaso_da_modena,_ritratti_di_domenicani_(Ugo_di_Provenza)_1352_150cm,_treviso,_ex_convento_di_san_niccolò,_sala_del_capitolo - Copyright Vikipedija

Antropolozi i arheolozi zahvljujući ostacima ljudskih skeleta mogu da utrvrde sa kojim bolestima se suočavalo srednjovekovno srpsko stanovništvo. Iako, mnoge bolesti ne ostavljaju tragove na skeletnim ostacima, postoje one patologije koje omogućavaju sagledavanje opšteg stanja kvaliteta života neke zajednice.

Bolesti koje su zahvatile stanovnike u srednjem veku u Srbiji, spadaju u one najgore, kao što su kuga, lepra, besnilo, male boginje, zatim one manje opasne, kao što su bolesti creva, šuga, malarija, ali i mnoge druge koje su zabeležene u istorijskim izvorima. Bez sumnje, ove bolesti, zajedno sa lošom ishranom i životnim uslovima, doprinele su kratkom veku ljudi koji su tada živeli.

Vikipedija
 

Velika smrtnost od kuge tokom XV veka pogodila je i velike centre kao što su Novo Brdo, Rudnik i Srebrenica. Kuga se ponovo vratila Osmanskom opsadom Beograda 1456. godine. Pored kuge, konstantna opasnost pretila je od malih boginja, koja je takođe ubila hiljade ljudi. Lepra je bila druga ozbiljna neizlečiva bolest srednjovekovnog čoveka, koja se završavala smrću. Često su kolonije obolelih od lepre bile pozicionirane u blizini manastira.

Vikipedija
 

Međutim, ove posebne bolesti napadaju samo meka tkiva i ne ostavljaju skeletne dokaze o njihovom prisustvu. Od zaraznih bolesti koje pogađaju skelet, u srpskim istorijskim dokumentima ima svega nekoliko zabeleženih, poput Veneričkog sifilisa čiji se način prenošenja pominje prvi put u 15. veku u srpskom prevodu latinskog farmakološkog teksta Liber de simplici medicina dictus Circa Instans.

Prisutna je bila i endemska malarija čije lečenje je opisano u Hilandarskom medicinskom kodeksu, medicinskom rukopisu napisanom u 14–15. veku. U ovoj istoj hronici se spominje da je guba na Balkanu došla pre 9. veka nove ere, a od 1406. godine u srednjovekovnoj Srbiji osnovane su mnoge bolnice za gubavce.

Istraživanjem lokaliteta po Srbiji otkriven je veliki broj skeleta, a njihovom analizom zaključeno je da su stanovnici patili i od bolesti kostiju, krvnih poremećaja, karijesa, sifilisa, crevnih parazita.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike