U budućnosti se neće tražiti fakultetska diploma: Najviše će biti potrebni majstori i negovateljice

08.10.2021

09:30

0

Iako je ovo istraživanjerađeno za područje SAD, situacija će verovatno biti slična i u Evropi

U budućnosti se neće tražiti fakultetska diploma: Najviše će biti potrebni majstori i negovateljice
architect-1080592_1280 - Copyright Pixabay

Američki Zavod za statistiku rada u svom nedavnom izveštaju navela je nekoliko poslova za koje nije neophodna fakultetska diploma a da će njihove usluge biti veoma tražene u narednih deset godina. Iako se radi o SAD, nema sumnje da se radi o globalnim trendovima i da će slična situacija biti i u Evropi. 

Sve atraktivniji postaju poslovi za koje nije potrebno studirati četiri ili više godina, već je dovoljno završiti visoku školu ili neki tečaj, stoji u izveštaju. 

Pixabay
 

Trenutno su vidljiva tri osnovna trenda što pojedina zanimanja čine sve traženijima, a to su: povećana potražnja za obnovljivim izvorima energije, starenje stanovništva i bum industrije zdravlja zbog pandemije koronavirusa.

Predviđanja su da će servisni tehničar vetroturbina i instalater solarnih fotonaponskih jedinica biti u vrhu najtraženijih poslova u narednim godinama.

Isto tako, kako generacije rođene između 1945. i 1964. godine odlazi u penziju, raste potreba za pomoćnicima za kućnu i ličnu negu i onih koji pomažu u rutinskihm zdravstvenim poslovima kao što su kupanje i hranjene. Analize pokazuju da će troškovi zdravstvene zaštite biti izrazito visoki jer ove generacije žive duže, ali su podložniji gojaznosti, dijabetesu, hipertenziji i visokom holesterolu. 

Pixabay
 

Pandemija koronavirusa naterala je ljude da sve više ulažu u zdravlje i obrazovanje kod kuće, što je dovelo do povećane potražnje za terapeutima i nastavnicima. Očekuje se da će se taj trend i nastaviti.

Prema izveštaju američkog Zavoda za statistiku rada, u narednih deset godina biće velika potražnja i za stručnjacima za šumske požare i njihovu prevenciju, kao i za CNC programerima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike