Britance uznemirio meteor bolid koji je probio zvučni zid

23.03.2021

10:30 >> 10:05

0

Mnogima su se zatresli prozori i vrata nakon jakog udara

Britance uznemirio meteor bolid koji je probio zvučni zid
Copyright Pixabay

Građane Dorseta, Somerseta, Devona i Džerzija su u subotu oko 15 sati uznemirili jak prasak i veliki svetlosni trag na nebu. Nakon analize slika i video-zapisa, stručnjaci su potvrdili da je u pitanju meteor, prenosi BBC.

Nakon „ogromnog udara“, koji je pratila jaka buka, ljudi su rekli da su im se kuće tresle a prozori zveckali. Britanski geološki zavod isključio je zemljotres kao mogućnost. Ministarstvo odbrane takođe je reklo da jak prasak nije povezan ni sa jednim avionom RAF-a.

Radari sugerišu na to da je meteor ušao u Zemljinu orbitu iznad Bristolskog kanala i veruju da su njegovi delovi pali negde u tom delu zemlje.

Naučnici pokušavaju da utvrde gde se nalaze raspadnuti delovi meteora i pozvali su ljude da prijave ukoliko vide bilo kakav delić svemirske stene. Međunarodna meteorska organizacija saopštila je da su dobili izveštaje, uglavnom iz Francuske, koji sugerišu na to da je meteor možda pao u La Manš.

Podaci kamera se takođe analiziraju kako bi se dobili detalji o kretanju meteora. Kamp u blizini Vajmuta snimio je glasnu buku na sigurnosnoj kameri.

Pixabay

Ričard Kaserek, iz britanske Mreže amaterskih astronoma za posmatranje meteora, smatra da samo najsjajniji meteor klase bolid može da napravi retku „dnevnu vatrenu kuglu“. On je dodao da je meteor morao da bude veoma velik kako bi bio uočljiv tokom dana.

Meteori bolidi povremeno eksplodiraju nakon što uđu u Zemljinu atmosferu, što je verovatno dovelo do probijanja zvučnog zida.

Ranije ovog meseca naučnici su pronašli komade meteorita koji je u februaru kao ogromna vatrena kugla prošao nebom iznad jugozapadne Engleske.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike