Drvo koje hoda! Palme neobičnih mogućnosti privlače turiste sa svih strana sveta

16.07.2021

14:00 >> 15:21

0

Može da se pomeri dva-tri centimetra dnevno

Drvo koje hoda! Palme neobičnih mogućnosti privlače turiste sa svih strana sveta
Copyright Profimedia

Svako ko je ikada posmatrao mesožderku kako tamani insekte, veruje da se neke biljke mogu ponašati pomalo neobično. Ili mnogo, poput drveta koje hoda.

Socratea Ekorrhiza je jedino pokretno drvo na svetu. Ova jedinstvena stabla poznata su kao ekvadorske šetajuće palme.

Kažu da je to komplikovan sistem korenja koji služi poput nogu, pomažući drvetu da se neprestano kreće ka sunčevoj svetlosti kako se menjaju godišnja doba. Drveće koje hoda može da se pomeri dva-tri centimetra dnevno, ili 20 metara godišnje.

Profimedia

Vodiči u prašumama u Ekvadoru već decenijama pričaju turistima o neverovatnim šetajućim palmama. Najčešća verzija priče je da drvo polako hoda u potrazi za suncem tako što pušta nove korenove prema svetlosti i omogućava starim korenovima da umru. Neobični korenovi, odvojeni od debla nekoliko metara iznad zemlje, stvaraju iluziju drveća koje ima noge.

Kada je o nauci reč, prvi koji se pozabavio ovim neobičnim stablima 1980. godine bio je Džon H. Bodliu.

U časopisu Asocijacije za tropsku biologiju i zaštitu, dr Bodli je otkrio da palma koristi svoje korenje da bi se „udaljila“ od mesta klijanja ako drugo drvo padne na sadnicu i obori je. Na ovaj način se drvo može udaljiti od prepreka koje predstavljaju veliku opasnost za nezrele biljke.

U novije vreme, Peter Vrsanski, paleobiolog sa Instituta za nauku o Zemlji Slovačke akademije nauka u Bratislavi, tvrdi da je ovaj fenomen video iz prve ruke.

Pročitjte još.

Kada dolazi do erozije tla, drvo pušta novo, dugo korenje koje pronalazi novo, čvršće tlo, ponekad i na 20 metara udaljenosti, rekao je Vrsanski. Tada se polako, kako se korenovi sležu u novo tlo i drvo strpljivo savija prema novim korenovima, stari korenovi polako podižu u vazduh. Čitav postupak da se drvo preseli na novo mesto sa boljom sunčevom svetlošću i čvršćim tlom može potrajati nekoliko godina.

S druge strane, nije mali broj naučnika koji insistiraju na tome da hodajuće drvo nije ništa drugo do običan mit.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike