Šta previše sedenja čini vašem organizmu?

28.09.2020

18:00 >> 18:08

0

Sedenje do 40 sati nedeljno na radnom mestu može vas koštati zdravlja

Šta previše sedenja čini vašem organizmu?
Copyright Pixabay

Mnogi od nas zarađuju za život sedeći bar osam sati dnevno za stolom ili ispred računara. Sasvim sigurno sedite i dok ovo čitate i nastavićete to da radite i kada završite. Sedite u automobilu, sedite dok jedete, sedite na poslu, ali i dok se odmarate od posla. I sve to činite znajući da nije zdravo. Ali mnogo više no što mislite.

Dugo se verovalo da je preterano sedenje štetno samo za kičmu, ali nova naučna saznanja potvrđuju da je pogubno za ceo organizam.
Predugo sedenje svakoga dana podrazumeva neaktivan životni stil i ostavlja negativne posledice na disanje, cirkulaciju, držanje tela. Smatra se da je fizička neaktivnost povezana sa više od tri miliona smrtnih slučajeva godišnje u svetu. Suprotno tome, ako sedenje za stolom ili računarom svedete na minimum, živećete zdravije i srećnije.

Pixabay

Nekoliko studija je ukazalo na postojanje veze između dugotrajnog sedenja i opasnosti od teških bolesti, pa čak i prevremene smrti kod one trećine ljudi koji, kako pokazuju statistike, za radnim stolom provode duže od 10 sati dnevno.

Svakodnevno sedenje na poslu uzrokuje niz bolesti, od kojih su najopasnije dijabetes i srčani problemi, zaključili su naučnici Univerziteta u Lesteru, na osnovu analiza u kojima je učestvovalo 800.000 ljudi. Primera radi, osobe koje ispred računara i televizora dnevno provode više od 11 sati, povećavaju rizik od srčanog udara za 67 odsto, a svaki sat proveden u sedećem položaju povećava šanse za nastanak srčanih oboljenja.

Lekari nas podsećaju da pravimo pauze u poslu na svakih pola sata i malo protegnemo noge, pokušajte da stojite bar dok razgovarate telefonom. Koristite stepenice umesto lifta, šetajte tokom pauze za ručak.

Pixabay

Ipak, ako vam je priroda posla takva da morate veći deo dana sedeti, bar to činite kako treba:

– Glavu ne naginjati napred

– Ramena treba da budu opuštena

– Laktovi pod uglom od 90 stepeni

– Ruke blizu tela

– Donji deo leđa treba da ima podršku

– Stopala da stoje ravno na podlozi

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: b92.net

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike