Kad vam neko kaže da ste guska, shvatite to kao kompliment

29.09.2020

11:00

0

Danas se proslavlja Međunarodni dan gusaka koje su se pokazale kao odlični čuvari

Kad vam neko kaže da ste guska, shvatite to kao kompliment
Copyright Pixabay

Neko je davnih dana oklevetao guske i proglasio ih glupim. Istina je sasvim drugačija što se pokazalo kroz istoriju ali i kroz naučna istraživanja.

Dobro je poznata stvar da su guske spasile Rim od napada Gala 390.godine pre nove ere. Dok su svi spavali, Gale koji su se šunjali pod tvrđavom nisu primetili ni stražari, ni psi, ni petlovi. Ali jesu guske koje su čuvale Junonin hram i koje su gakanjem i lepetanjem krilima probudile Rimljane i zahvaljujući tome napad je odbijen.

U znak zahvalnosti, Junonine svete guske nisu iznošene na trpezu a svake godine, u znak sećanja na guske koje su spasile Rim, išla je veličanstvena procesija na čijem čelu se nosila zlatna guska.

Guske zapravo imaju odlične vizuelne mogućnosti! Način na koji su im strukturirane oči omogućava im da vide stvari mnogo detaljnije na većoj udaljenosti od ljudi! I ono što je posebno zanimljivo – one mogu da vide UV svetlost i na taj način vide svet potpuno drugačije od nas.

Ali postoji još nešto. Guske imaju sposobnost da samostalno kontrolišu svako oko! To bukvalno znači da mogu da spavaju sa jednim otvorenim okom. One lepo isključe jednu polovinu mozga, kako bi se odmorile, a drugom motre okolinu.

Pixabay

Znajući tu njihovu dobru osobinu, mnogi su je iskoristili. U jednom kineskom gradu, guske patroliraju zajedno sa policajcima. Pre nekoliko godina, mediji su objavili da zatvorenike u zatvoru „Sobral“ u Brazilu čuvaju baš guske. Jedan od čuvara je rekao da guske prave veliku buku kada primete “čudne pokrete”.

Posebno su zaslužne za čuvanje viskija i njima u čast na svakoj boci Balantajna nalazi se crtež sa jatom belih gusaka, takozvanom „Škotskom stražom“. Evo i zašto.

Krajem pedesetih godina prošlog veka, tadašnji vlasnik destilerije u Dambaku, izgradio je novi kompleks magacina na prostoru od 14 hektara. Za bezbednost su bili zaduženi čuvari i alzaški psi ali je to bilo veoma skupo.

I onda su došli na ideju da angažuju šestočlani odred: jednog gusana i pet guski. Jato se brzo uvećalo pa je magacine pune viskija čuvalo preko 100 uglavnom kineskih belih gusaka, plus nekoliko rimskih gusaka. Sve su bile predvođene gusanom poznatim pod imenom Gospodin Balantajn.

Kako je vreme prolazilo, slava gusaka se širila: tražili su ih turisti, o njima su pisale novine, pojavljivale su se u televizijskim programima. Bilo je tu i komercijalnih poslova: snimale su reklame i pojavile su se na omotu jednog rok benda. Postojala je čak i robna linija kravata, šalova i znački na reveru.

Ali moderna tehnologija je zamenila i guske. Krajem 2011.godine povučene su iz službe i sada mirno uživaju u zasluženoj penziji u blizini Glazgova.

Pixabay

Šta možemo da naučimo od guski?

Guske lete u „V“ formaciji jer tako jato gusaka može 71% duže da leti nego što bi to mogla svaka ptica pojedinačno. Kada jedna guska zamahne svojim krilima, to daje dodatni polet i olakšava letenje guskama koje se nalaze iza nje.

Kada guska napusti jato, odmah oseti teškoću i otpor tokom letenja. Zato se odmah vraća svom jatu kako bi iskoristila prednost snage zamaha guske ispred nje.

Kada se ptica koja predvodi jato umori, druga ptica preuzima vođstvo, a prva se vraća na začelje kako bi iskoristila podsticajnu silu zamaha gusaka ispred nje. Uz to, guske u jatu gačući ohrabruju one koje su na čelu da održe brzinu kretanja.

Kada se neka guska razboli, biva ranjena ili pogođena, druge dve guske napuštaju jato i prate gusku pri spuštanju, kako bi joj pomogle ili pružile zaštitu. One ostaju sa ranjenom guskom sve dok ne ugine ili se ne oporavi. Zatim, one polete u novoj manjoj „V“ formaciji ili se priključe nekom drugom jatu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike