Ovo je drevno narodno verovanje: Ako izgovorite ovo pred spavanje ukazaće vam se budući muž

29.09.2022

15:30

0

Autor: 24sedam

Kad lepota i pamet ne pomažu da se pronađe srodna duša, treba pokušati i sa trikovima koje su devojke primenjivale u prošlosti

Ovo je drevno narodno verovanje: Ako izgovorite ovo pred spavanje ukazaće vam se budući muž
pexels-kyle-roxas-2236408 - Copyright Pexels

Naša tradicija je bogata raznoraznim običajima, a neki od njih su se do dan – danas zadržali u narodu.

Pixabay
 

Kad lepota i pamet ne pomažu da se pronađe srodna duša, treba pokušati i sa trikovima koje su devojke primenjivale u prošlosti. Jedan stari običaj iz okoline Čačka je aktuelan i u 21. veku, a primenjuju ga sve neudate devojke. Evo šta treba uraditi kako biste saznali za koga ćete se udati.

Pixabay
 

Kad se prvi put ugleda mlad mesec treba ispod leve noge uzeti malo zemlje, zaviti je u parče hartije i skloniti. Za vreme večere prvi i poslednji zalogaj hleba se posoli, zagrize, a potom neprimetno sakrije. Prilikom polaska na spavanje sastave se zemlja, hleb i so u jedan zamotuljak i stave pod jastuk na kome će se spavati. Dok se to radi, u potaji glasno se izgovore reči bajalice: ” Meseče novače, tako ti zemlje i neba, soli i hleba, reci mi za koga ću se udati ”.

Pexels
 

Potrebno je samo da znate kada će se po prvi put na nebu pojaviti mlad mesec, a ostalo i nije tako teško. Lepo spavajte i srećno!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike