Ovo je priča o čoveku koji je potpuno sam "pomerio" planinu

12.03.2022

15:00

0

Autor: 24sedam

Zauvek će ostati upamćen kao čovek koji je pokazao da u životu ništa nije nemoguće

Ovo je priča o čoveku koji je potpuno sam "pomerio" planinu
Statue_of_Dashrath_Manjhi_in_front_of_his_memorial_at_Gehlaur_IMG_20191127_145011 - Copyright Vikipedija

Priča o ovom čoveku pokazala je da u životu ništa nije nemoguće. Njegov život milionima ljudi i danas služi kao lekcija da mali čovek, bez novca i moći, može doslovno pomeriti planinu.

Dašrat Manjhi, u narodu poznat kao „planinski čovek“, živeo je u malom selu Gahlour, u Biharu, u Indiji.

Rođen u siromašnoj porodici bez zemlje. Manjhi se suočavao sa teškim uslovima života. Mučio se radeći u lokalnom kamenolomu, a kao i ostalim žiteljima ovog malog mesta. najveća prepreka bila mu je stenovita planina koja je delila Gehlaur od civilizacije. Odsečeno planinom od ostatka sveta, selo nije imalo struju, a najbliži lekar bio je u gradu Vazirganju, 70 kilometara udaljenom od njih.

Vikipedija
 

Godine 1959,  njegova žena Falguni Devi umrla je upravo zbog nedostatka medicinske nege. Tada je Dašrat rešio da se „obračuna“ sa brdima Gehlour kako bi njegovo selo imalo lakši pristup pomoći.

U znak sećanja na voljenu ženu, odlučni Manjhi uzeo je čekić i dleto i krenuo u tešku i gotovo nemoguću misiju. Odlučio je da iskrči stazu kroz planinu tako da nijedna osoba ne doživi sudbinu njegove žene.

Glas o njegovoj nameri se širio sve dalje i dalje. Govorilo se da bi sa radom počeo rano ujutro, nekoliko sati bi klesao planinu, zatim bi radio na poljima pa bi se ponovo vraćao na posao na planini. Jedva bi spavao. Na kraju je dao otkaz i počeo provoditi što je više vremena mogao, razbijajući planinu.

Nakon 22 godine, Dašrat, sasvim običan čovek, radnik bez zemlje, probio je planinu, napravio tunel dugačak 109 metara i visok 7 metara.

Dana 17. avgusta 2007, Manjhi je preminuo u indijskom Institutu medicinskih nauka zbog raka žučne kese, u dobi od 73. godine.

Vlada ove zemlje mu je organizovala sahranu na državnom nivou. Pre nego što je umro, palcem je ostavio otisak na ugovoru i na taj način dao „ekskluzivna prava“ za snimanje biografije o njegovom životu, što je kasnije i učinjeno.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike