Vreme je za Noć veštica: Odlična prilika da se malo uplašite i posetite mesta koja će vam uliti strah u kosti

31.10.2022

15:24

0

Autor: A.G.

Ako ste za sablasnu zabavu po svetu ovo su destinacije za vas

Vreme je za Noć veštica: Odlična prilika da se malo uplašite i posetite mesta koja će vam uliti strah u kosti
Noć veštica/Ilustracija - Copyright Profimedia

Noć veštica obeležava se svakog 31. oktobra, noć uoči praznika Svih svetih, prema zapadnohrišćanskoj tradiciji. Tog dana mnogi se kostimiraju u duhove, kosture, veštice i druge aveti.

Vreme za Noć veštica se često povezuje sa igrama i trikovima, ali i sa putovanjima, na neka od najstrašnijih mesta koja možemo pronaći.

Bez obzira da li tražite zabavu za porodicu ili zastrašujuće sablasnu avanturu, ove destinacije će vas zaista uvesti u svet strave i užasa.

Irska

Poseta Irskoj ne znači samo da ste okruženi pejzažima koji oduzimaju dah, već i nudi uživanje u vekovima starim zamkovima koji kriju mnogo fascinantnih i sablasnih tajni. Ako se usuđujete, možete i prenoćiti u jednom od njih, kao što je zamak Ros u okrugu Mit.

Profimedia
Zamak Ros, Irska

Izgrađena 1536. godine, ova kamena građevina u stilu kule sada se vodi kao pansion. Ali nemojte planirati da spavate mnogo. Gosti se noću često bude i čuju glasove i vrata koja se sama zatvaraju. Neki su čak osetili prisustvo duha koji sedi na ivici njihovog kreveta.

London

London mora da je jedan od najukletijih gradova na svetu, sa praktično beskrajnim brojem mesta za koja se vezuju priče o duhovima.

Profimedia
groblje Highgate u Londonu

Groblja i legendarna mesta ubistava samo su neka od njih. Londonski toranj, nekada dom političkih zatvorenika koji su mučeni i kasnije pogubljeni, takođe nudi prilično fascinantne obilaske u kojima ćete čuti nebrojeno mnogo sablasnih priča.

Transilvanija

Da li vas Noć veštica asocira na horor film? Ako ste i vi „uskočili“ u epizodu zvanu Noć veštica uživajte u tragovima stare legende i doživite sablasnu zabavu u pravom Drakulinom zamku.

 
Profimedia
Drakulin zamak

Rumunskih dvoraca ima u izobilju, ali zamak Bran u Transilvaniji je jedna od najpoznatijih znamenitosti ove zemlje - tvrđava iz 14. veka koja se nalazi na vrhu brda u Karpatskim planinama.

Zamak Bran postao je popularan pošto je poslužio kao inspiracija Bremu Stokeru za roman „Drakula“. Svake godine obiđe ga na stotine hiljada posetilaca.

Salem, Masačusets

U Salemu, takođe poznatom i kao prestonica veštica Sjedinjenih Država, Noć veštica traje mesec dana. NA ovom mestu je pogubljeno na desetine hiljada navodnih veštica, uglavnom žena. Iako su se suđenja u Salemu pojavila baš u trenutku kada se pomami za vešticama nazirao kraj, između februara 1692. i maja 1693. godine, oko 150 osoba je osumnjičeno i utamničeno tokom suđenja za veštičarenje. Optuženo je 29 osoba, od kojih je 19 obešeno.

Vikipedija
Suđenje vešticama u Salemu

Danas, oktobar za ovaj grad znači sve vrste ukletih dešavanja, paradu, sablasne priče, mnogo veštica, vampira... Muzej veštica u Salemu je odlično mesto da saznate više o vešticama i istorijskim razlozima koji stoje iza suđenja vešticama, a postoji i širok spektar obilazaka koji ističu najukletija mesta, kao i rekonstrukcije suđenja i vešanja.

Filadelfija, Pensilvanija

Ako ste inspirisani praznikom u slavu veštica i želite da posetite jedno od najstrašnijih i navodno najukletijih mesta na svetu, idite u Filadelfiju. Tu se nalazi sada napušteni državni zatvor, a posetioci mogu da krenu u noćni obilazak, prikladno nazvan „Teror iza zidova“.

Profimedia
Napušteni državni zatvor Pensilvanija

Izgrađen 1829. sa zidovima nalik zamku i impozantnim stražarskim kulama, bio je to prvi zatvor koji je uveo samicu, sa zatvorenicima koji žive sami, jedu sami i sami vežbaju. Nije iznenađujuće što se veruje da je izazvalo mentalne bolesti među svojim zatvorenicima. Posetioci su prijavili jezivu buku, pa čak i usamljene jauke koji lebde kroz mračne hodnike.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike