U ovoj banji ćete pored lekovite vode uživati u netaknutoj prirodi

25.08.2022

18:35

0

Autor: M. J.

Iz godine u godinu sve popularnija destinacija

U ovoj banji ćete  pored lekovite vode uživati u netaknutoj prirodi
Screenshot_264 - Copyright Printscreen/YouTube/Arhiva Snimaka

Dobro došli u jednu od najposećenijih destinacija u Srbiji i idealno mesto za odmor. Prolom Banja predstavlja turističku lokaciju koja iz godine u godinu razvija svoje kapacitete i sadržaje, zahvaljujući kojima je postala omiljeno mesto srpskih turista.

Printscreen/YouTube/Arhiva Snimaka
 

Osim turističkih sadržaja, Prolom Banja i njena okolina se mogu pohvaliti važnim kulturno-istorijskim spomenicima i očuvanjem tradicionalnih obeležja koja ovaj prostor čine prepoznatljivim. 

Printscreen/YouTube/Arhiva Snimaka
 

Lepota prirode Prolom Banje, njena sve veća popularnost i njene lekovite, mineralne vode dovoljno su dobri razlozi da ovu destinaciju posetitite tokom cele godine, a pogotovo tokom toplijih dana u godini.

Lečenje i relaksacija u termomineralnim vodama 

U ovoj banji postoje dva glavna izvorišta tople vode koja su veoma uspešna kada je reč o lečenju raznih reumatskih i plućnih i bubrežnih oboljena. Prolom Banja poseduje niz lepo uređenih banjskih kupatila, rehabilitacione bazene, slane sobe i saune.

Printscreen/YouTube/Arhiva Snimaka
 

Poseta Etno krčmi 

Svakako jedno od nezaobilaznih mesta svih turista koji se odluče da svoj odmor provedu u ovim krajevima. Tradicionalna i domaćinska atmosfera, kao i sjajni nacionalni specijaliteti deo su bogate i raznovrsne ponude ovog mini etno-sela. Nalazi se uz samu obalu prolomske reke i čitavo domaćinstvo izgleda kao da je nastalo početkom prošlog veka.

Uživanje u bazenima

Prolom Banja nudi sjajne uslove za uživanje svih generacija. Idealna je lokacija za sve one koji vole da svoj odmor provedu aktivno i velikom većinom napolju. Bazeni u Prolom Banji su lepo uređeni i prostrani. 

Sportski tereni

Za sve ljubitelje zdravog života i aktivnog odmora Prolom banja je, takođe, mislila tako da ovde možete isprobati odličn sportske terene, a postoji čak i lepo uređen prostor za šah na otvorenom. Banjski fizioterapeuti su uvek svim gostima na raspolaganju, spremni da pomognu i da pruže stručan savet.

Manifestacije i festivali Prolom Banje

Zlatni glas Prolom Banje- Ova popularna menifestacija se redovno održava svakog septembra u Kuršumliji kod Prolom Banjie. Program je kulturno-obrazovnog karaktera, a na repertoaru se nalaze muzički i plesni nastupi.

Printscreen/YouTube/Arhiva Snimaka
 

Nemanjini dani

Održava se, takođe, u Kuršumliji i glavni cilj jeste održavanje sećanja na veliki značaj i uticaj koji je Stefan Nemanja imao u srednjovekovnoj Srbiji. Ova manifestacija tradicionalno slavi prvog osnivača srpske države u porti manastira Svetog Nikole. U sklopu manfestacije se odigrava i koncert naše etno muzike, kao i razne izložbe domaćih rukotvorina i dečije radionice. Održava se 12. i 13. septembra.

Prolom voda

Ovo je svakako nešto po čemu je Prolom Banja nadaleko poznata. Na istočnim delovima planine radan nalazi se izvor ove neverovatno lekovite vode sa mnoštvom minerala. Važno je naznačiti da Prolom voda pripada grupi niskomineralizovanih, visokoalkalnih , bikarbonatnih voda. Odlična je za lečenje bolesti bubrega, urinarnih infekcija, organa za varenje, raznih bolesti kože i raznih reumatskih bolesti. 

Izvori lekovite vode

Naravno jedan od vodećih simbola Prolom Banje jesu upravo njene tople, lekovite vode. Pogodne su za lečenje mnogih bolesti i povoljno utiču na zdravlje celog organizma. Njene mineralima bogate vode su nešto po čemu je ova banja najprepoznatljivija. Obilazak i istraživanje izvora tih voda je zaista vredno videti, ukoliko već boravite u ovim krajevima.

Printscreen/YouTube/Arhiva Snimaka
 

Prelepa priroda

Nestvarno lepa i još uvek netaknuta priroda ovog kraja, kao i njegove lekovite vode, bogata flora i fauna deo su divne turističke ponude Prolom Banje. Ova banja već godinama unazad veoma uspešno privlači veliki broj stranih i domaćih turista. Odmor u Prolom Banji možete provesti istražujući zelenilo njene okoline i šetajući njenim stazama zdravlja, koje mogu dobro uticati na ceo organizam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike