Kako da prepoznate da je vaša koža pod stresom

01.11.2021

15:20

0

U periodima izražene tenzije, naše adrenalne žlezde počinju prekomerno da luče hormon stresa koji se naziva kortizol

Kako da prepoznate da je vaša koža pod stresom
Stres - Copyright Pexels

Naša koža je veoma senzitivna. Emocije ne moraju uvek da se pojave na licu, ali efekti onoga što osećamo, posebno ukoliko su u pitanju stres i tenzija uvek će se ispoljiti na koži.

U periodima izražene tenzije, naše adrenalne žlezde počinju prekomerno da luče hormon stresa koji se naziva kortizol. Ako je nivo kortizola povišen, naša koža može da postane naglašeno zamašćena tokom stresnih perioda.

Pored ovoga, povišen nivo kortizola uzrokuje i veći gubitak kolagena i elastina, zaduženih za čvrstinu i elastičnost kože. Ukoliko stres narušava kvalitet sna, narušen je i proces obnavljanja kože (koža se regeneriše tokom noći), kao i funkcija njene zaštitne barijere. Tamni podočnjaci i gubitak sjaja evidentne su posledice izloženosti stresu i nedostatku sna, kažu stručnjaci.

Kako da prepoznate da je vaša koža pod stresom?

Zadržavate dah

Zadržavanje daha je tipična reakcija na stres. Telesnim ćelijama, uključujući one u koži, potreban je kiseonik kako bi pravilno funkcionisale.

Trudite se da pravilno dišete, posebno u trenucima kada osećate pojačanu tenziju. Usvojite tehniku pravilnog disanja.

Novi problemi sa kožom i pogoršanje već postojećih

Posledica stresa može da bude pojava novih problema s kožom, ali i pogoršanje već postojećih. Stres aktivira upalne procese u organizmu, usled čega dolazi do pogoršanja simptoma oboljenja kao što su psorijaza i ekcem.

Pexels
 

Stres može da dovede i do pojave kompulsivnog čupkanja kose ili grickanja noktiju i kože oko njih. Što je ova navika izraženija i duže traje i oštećenja kože su veća. Budući da se radi o fizičkoj manifestaciji psihičkog problema, veoma je važno da se uz asistenciju stručnjaka otkrije pravi uzrok i da se on eliminiše.

Šta preduzeti?

Manje kafe

Iako kofein ne uzrokuje pojavu akni, ova materija može da naglasi ovu pojavu, jer podiže nivo kortizola u organizmu, naročito ako ispijate kafu kada ste pod stresom. Zapravo, kofein može dvostruko da pojača reakciju tela na stres.

Smeh

Pixabay
 

Često se smejte! Odavno je dokazano da smeh obara nivo stresa.

Kozmetika bazirana na "antistres" sastojcima

Sastojci koji oslobađaju kožu stresa kao što su ulje lista čajnog drveta, ekstrakt kamilice i gotu kola (centella asiatica)  umiruju osetljivu i iziritiranu kožu. Takođe pomažu u kontroli prekomernog mašćenja, proširenih pora i neravnina na koži lica. I organsko ulje semena konoplje, u kombinaciji sa vitaminom E, ublažava znake stresa na koži tako što je umiruje, hrani i popunjava sitne bore.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike