Ovaj popularni TikTok trend zapravo je loš za ljubimce, ističu stručnjaci

11.12.2021

09:30

0

Reakcije naših ljubimaca su nam često zabavne, ali nismo svesni da se oni sami baš i ne zabavljaju

Ovaj popularni TikTok trend zapravo je loš za ljubimce, ističu stručnjaci
bark - Copyright Printscreen/TikTok, duketherottweiler2

U nekom trenutku većina nas je imitirala lavež pasa samo da bi videli kako će naš pas da reaguje, ali popularni trend „laj na svog psa“ mogao bi da uplaši ili zbuni našeg ljubimca.

TikTok trend u kom vlasnici pasa laju na svoje ljubimce stručnjaci smatraju lošim za životinje, a snimci ponekad imaju i nekoliko stotina miliona pregleda. 

Zašto je loše da ovo radite, objasnila je Džena Stergovski, stručnjak za zdravlje i ponašanje ljubimaca. 

- Svaki pas je drugačiji, ali mnogi psi sa objavljenih snimaka imaju govor tela koji pokazuje strah ili čak agresiju. Ako "zalajete" više puta, može nastati problem, pa psi mogu da počnu da se boje ili izbegavaju vlasnike - objasnila je. 

Istakla je da se u dva najpopularnija videa ovog trenda koja je videla, oči pasa jako rašire što je znak agresije. Dodala je da psi nelagodu pokazuju i na druge načine.

Recimo, ako se pas povlači od vlasnika, razlozi mogu biti strah ili iznenađenje, a još neki znakovi nelagode su spuštene i stisnute uši, otkriveni zubi i režanje. Takođe, pokazatelj da nešto nije u redu je lagano mahanje repom. 

Psi su zbunjeni bukom koju njihov vlasnik proizvodi i mogu da je dožive i kao nekakav signal upozorenja, pa čak i da vas ogrebu ili ugrizu.

Iako ne postoje dokazi da će psi razviti neke probleme zbog ovog trenda, Džena vlasnicima preporučuje da uopšte ne učestvuju u njemu jer ima boljih načina da se povežete i igrate sa životinjom. Igrom u otvorenom prostoru ili maženjem psa po stomaku, vlasnici će se zasigurno povezati sa svojim ljubimcem, tvrdi ona. 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Daily Paws

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike