Nostalgična dekoracija: Ukrasi za jelku za sve one koji su sedmdesetih i osamdesetih bili deca

17.12.2020

20:20 >> 16:54

0

Autor: Z. A.

Tada je kićenje jelke bilo poseban ritual

Nostalgična dekoracija: Ukrasi za jelku za sve one koji su sedmdesetih i osamdesetih bili deca
Copyright Pinterest

Kada se pomenu sedamdesete i osamdesete godine prošlog veka, mnogima se javi osećaj nostalgije, naročito ukoliko su u to vreme bili deca. Još se sećamo i ukrasa kojima smo tada kitili jelku, a pokoji komad neki imaju i danas. Bilo je to vreme kada je kićenje jelke bio poseban ritual u svakoj kući, a ukrasi su se pažljivo birali i brižno čuvali u posebnim kutijama kako se ne bi oštetili. A bili su od finih materijala i krhki. Danas pripadaju priči koju nazivamo vintidž.

Možda će vas i ovo zanimati

Za razliku od danas, kada je većina božićnih kuglica izrađena od plastike, pre sada već gotovo 40 godina ukrasi za jelku izrađivali su se najviše od stakla – i baš su zbog toga za ljude bili posebno vredni. Uz kuglice bilo je tu i ukrasa drugih oblika poput zvončića, šišarki, Deda Mraza…

Ko bi mogao da zaboravi i ljupke pečurke i ptičice koje su se štipaljkom pričvršćivale na jelku. One su bile izrađene od plastike, a ipak su bile jednako neodoljive.

Pinterest

Mnogima su u posebno dragom sećanju ostale kuglice s jednom udubljenom stranom, prava mala remek-djela. Takvom izradom postignuto je presijavanje stakla, zbog čega su one izgledale još čarobnije i lepše.

Pinterest

Pinterest

Pinterest

Pinterest

Pinterest

Pinterest

U vreme praznika, kada se naročito rado prisećamo nekih prošlih vremena i detinjstva, većinu ljudi koji pamte ovaj period 20. veka ophrvala  nostalgija, zato se podsećamo ukrasa kojima smo kitili novogodišnje jelke koje će uvek imati posebno mesto u našim srcima.

Pinterest

Pinterest

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike