Transformacija prostora: Od ruševine do rajskog kutka

31.01.2024

12:14

0

Ko su ti neizsotavni junaci u procesu preobražaja prostora iz starog u potpuno novi, iz ruševine u rajsku oazu?

Transformacija prostora: Od ruševine do rajskog kutka
Copyright Pexels/Blue Bird

Renoviranje doma predstavlja pravu umetnost. Spoj kreativnosti, stila i praktičnosti zahteva mnogo promišljanja, planiranja, organizacije, a te onda na red dolazi sam rad i sprovođenje svega u delo. Svaka transformacija prostora zahteva dosta izmena, a prve misli idu ka nameštaju, stolariji, svemu onome što je i estetski i praktično. No, određene stvari ipak zahtevaju više pažnje, jer renoviranjem se podiže kvalitet jednog prostora, pa samim tim i kvalitet života u njemu. Ko su ti neizsotavni junaci u procesu preobražaja prostora iz starog u potpuno novi, iz ruševine u rajsku oazu?

Početak avanture i stanje pre renoviranja

Svako renoviranje započinje ocenom trenutnog stanja prostora. Bilo da se radi o domu koji nije dugo korišten ili starom stanu čiji podovi više ne sijaju kao nekada, svaka priča ima svoj početak. Taj početak se ogleda u popisivanju obaveznih promena, izmena, kao i željenih transformacija. Nakon toga dolazi organizacija, pa sami radovi. U toku tih radova nekoliko stvari zahteva da im se posebno posvetite, iako možda ne deluje „na prvu loptu“ da je baš tako.

Pur pena: Čarolija zvučne izolacije i energetske efikasnosti

Krenimo od rešavanja jednog od najčešćih problema starijih stanova i kuća, a to je izolacija. Često je problem u starijoj izgradnji održati temperaturu konstantnom, a računi za grejanje onda postaju sve veći. Pored toga, stara stolarija čini da ni zvučna izolacija nije najbolje sprovedena. Pur pena je sredstvo koje se koristi kao izolacioni materijal, jedan od mnogih, pomoću kojeg se postižu odlični rezultati u ovom domenu. Pur pena je prvi korak u renoviranju kada je potrebno dostići potrebnu energetsku efikasnost, zato je ona glavna za zaptivanje štokova vrata i prozora, ali ujedno doprinosi i zvučnoj izolaciji. Ovo znači da pur pena pruža mirniji dom i udobniju atmosferu u svakom domu.

PVC ceni za kanalizaciju: Bezbednost i dugovečnost

Pre nego se pozabavimo još nekim izolacionim rešenjima, bitno je popričati o odvodima u starijoj gradnji, koji su uglavnom uski, loši, a često i propali. Zato PVC cevi za kanalizaciju predstavljaju, najbolje rečeno, spas za sve starije instalacije. Bilo da je reč o renoviranju kuhinje ili kupatila, PVC cevi za kanalizaciju pružaju bezbednost i dugovečnost, jer ove savremene cevi donose sa sobom sigurnost, a još važnije, PVC cevi za kanalizaciju olakšavaju održavanje vodovodnog sistema. Iz ovog razloga renoviranje i krupnije promene uvek započinjite od instalacije i sređivanja, popravke i promene onoga šta ne valja ili ne funkcioniše.

Gipsane ploče: Izolacija + pregrađivanje

Ukoliko ste u potrazi za dodatnom zidnom izolacijom, ili imate potrebu da određeni deo prostora pregradite, gipsane ploče su najbolji način da to sprovedete. Osim što pružaju kvalitetnu izolaciju i predstavljaju stabilnu pregradu, njihovo postavljanje traje kratko, sve se završi u rekordnom roku, pa samo renoviranje ne traje nedeljama ili mesecima.

Parket: Podna elegancija koja traje

U izmenama koje su funkcionalne, estetski momenat se ne može nikako zaobići. Prodaja parketa nije kao prodaja cevi, već više kao posao u kojem se nudi stil uz visoku funkcionalnost. Parket nije samo podna obloga, već predstavlja dašak elegancije, stila, prefinjenosti... U odabiru pravog parketa za vaš dom obratite pažnju na drvo koje se koristi, šaru, boju samog drveta, završnu obradu, što su sve informacije koje ćete bolje dobiti i razumeti na mestima gde se vrši prodaja parketa, a onda kada se postavi ponovo ćete se zaljubiti u svoj dom.

Transformacija doma nije jednostavan posao. Zahteva dosta promišljanja, truda, pa i odricanja. Iz tog razloga je veoma važno da se započne posao od funkcionalnosti i praktičnosti, da se uredi sve tako da bude u savršenom stanju, poput stvari kao što su instalacije, izolacija, zidovi i podovi, dok sve ostalo dolazi kasnije u vidu završnih radova koji doprinose i estetskom doživljaju prostora.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike