Da testo raste ko ludo: Proverite za minut da li je vašem prašku za pecivo istekao rok

12.01.2024

14:57

0

Autor: V. I.

A imamo i bonus dodatak za proveru svežine vaše sode bikarbone

Da testo raste ko ludo: Proverite za minut da li je vašem prašku za pecivo istekao rok
Copyright Profimedia

Soda bikarbona i prašak za pecivo su neophodni za sve koji mese peciva i kolače. Imaju dug vek trajanja, ali mogu li se pokvariti? Odgovor je da. I soda bikarbona i prašak za pecivo će na kraju isteći. A ima li ičeg goreg od toga da se namučite da umesite domaću pamuk pogaču ili kiflice, a onu zmesto da se podignu i dobiju vazdušastu strukturu, ostanu spljošteni.

Naranvo, te ne znači da treba odmah da pobacate sve zalihe praška za pecivo koje imate kod kuće, postoji jednostavan trik za proveru svežne ovih namirnica.

Hemijska reakcija

Za proveru sode bikarbone biće vam potrebna vruća voda sa sirćetom a za prašak za pecivo vam treba samo vuća voda. I soda bikarbona i prašak za pecivo su u suštini hemijski dizači koji reaguju na temperaturu i druge sastojke, tako da pri testu da li su te hemikalije još aktivne, treba da pratite njihovu reakciju. Ako je ima, možete da ih koristite, ako nema, najbolje je da ih izbacite.

Profimedia
 

Kako proveriti da li je istekao rok trajanja

Ovaj test će vam pomoći da saznate da li će vaša soda bikarbona ili prašak za pecivo pomoći vašim kolačima i mafinima da narastu, ili bi trebalo da ih bacite i ikupite novo pakovanje. Najbolje od svega je što test traje samo jedan minut.

Sastojci:

  • prašak za pecivo ili soda bikarbona
  • čaša
  • topla voda iz slavine
  • kašika
  • belo ili jabukovo sirće (ako testirate sodu bikarbonu)

Priprema:

1. Napunite šolju sau sa 1,5 dlvrele vode iz slavine.

2. Ako testirate sodu bikarbonu, dodajte sirće. Ako testirate prašak za pecivo, ne morate da dodajete sirće i možete preskočiti ovaj korak. Međutim, sodi bikarboni je potrebna kiselina da bi se dobila reakcija, pa dodajte 1/4 kašičice sirćeta poput belog ili jabukovog sirćeta u vodu.

3. Dodajte 1/4 kašičice sode bikarbone ili praška za pecivo.

4. Nakon što dodate sodu bikarbonu ili prašak za pecivo, vidite da li dolazi do hemijske reakcije. Ako se to dogodi, vaša soda bikarbona ili prašak za pecivo su i dalje dobri!  Ako ne vidite da dolazi mehurića, vreme je da idete u kupovinu po nove.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike